Predsjednik Vlade najavio strukturne potpore od 600 milijuna kuna

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_najavio_strukturne_potpore_od_600_milijuna_kuna.jpg

ZAGREB, 2. lipnja 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je nakon današnjeg redovitog sastanka sa socijalnim partnerima kako se s obzirom na poskupljenja, u Ministarstvu financija osniva radna skupina koja priprema strukturne potpore za određene grupacije u društvu.

Za te će potpore, kako je rekao, do kraja godine biti osigurano oko 600 milijuna kuna.
Kada je riječ o plavom dizelu pripremamo uvođenje tzv. pametnih kartica za uporabu plavog dizela, što smo usuglasili s Europskom komisijom, rekao je premijer Sanader dodavši kako će po procjeni Ministarstva financija uvođenje takvih kartica donijeti uštede između 200 i 300 milijuna kuna.


Sanader je ponovno naglasio važnost uvođenja osobnog identifikacijskog broja, kojim bi se trebalo vidjeti kome što pripada od potpora iz različitih resora po različitim osnovama.

Govoreći o rastu cijena energenata, Sanader je rekao kako se, kada je riječ o plinu, moraju osigurati novi dobavni pravci. Dodao je kako se u tom kontekstu pojavljuju i razmišljanja o Družbi Adria.

HEP ne može bez povećanja cijene električne energije ići dalje, no 54 posto koliko su oni predlagali ne dolazi u obzir, poručio je Sander dodajući da je ipak oko 20 posto nešto sa čime će se morati s njima suglasiti.

Činjenica je da energija i hrana više neće biti tako jeftini kako su bili juče i to je nešto s čime se moramo pomiriti, ustvrdio je Sanader dodajući da Hrvatska na to mora znati odgovoriti.

Brodogradnja je za hrvatsku od izuzetnog značaja, ona je hrvatski "brand" i nema šanse da se ugasi, poručio je Sanader. Dodao je da su Vladi radnici koji u njima rade apsolutni prioritet te je obećao kako će u procesima privatizacije i restrukturiranja oni zadržati svoja radna mjesta.

Vlada je u tom smislu prihvatila i zahtjeve Hrvatske udruge sindikata, koji su tražili da sindikati sudjeluju u izradi natječaja, analizi pristiglih ponuda i odabiru, te kreiranju kupoprodajnih ugovora s odabranim ponuditeljem.



Pisane vijesti