Predsjednik Vlade: Ne znam s kim Račan vodi rat

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da nema potrebe komentirati izjave predsjednika SDP-a Ivice Račana te da ne zna s kim Račan vodi rat.

ZAGREB, 28. siječnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da nema potrebe komentirati izjave predsjednika SDP-a Ivice Račana te da ne zna s kim Račan vodi rat.

"Vjerojatno sa samim sobom, jer napada ono što je donio 2002.", kazao je Sanader na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Ova Vlada stalno je u situaciji da mora popravljati pogreške koje smo zatekli iz njegova (Račanovog) doba, rekao je Sanader.

Odgovarajući na pitanje o Račanovim izjavama da Sanader utapa Hrvatsku, da laže, manipulira i vuče poteze katastrofalne za hrvatske nacionalne interese ne bi li po svaku cijenu spasio svoju Vladu od izbornog poraza, Sanader je istaknuo kako će Račan na idućim redovnim parlamentarnim izborima doživjeti poraz kao u studenom 2003.

"Ako išta želim sebi i HDZ-u, onda je to da Račan ostane na čelu SDP-a", kazao je.

Podsjetio je da je Račanova Vlada vodila dva kruga razgovora s Austrijom o naknadi štete za oduzetu imovinu, a da je pregovore završila njegova (Sanaderova) Vlada.

Na nedavnom sastanku državnog vrha dogovoreno je da sadržaj sporazuma s Austrijom ostaje isti, a da će se izmjenama Zakona o naknadi štete za imovinu oduzetu za komunističke vladavine predložiti da se ta naknada ne riješava bilateralnim sporazumima, nego na puno nižoj pravnoj razini, podsjetio je Sanader, ponavljajući da se poštuje odluka Ustavnog suda o izjednačavanju hrvatskih i stranih državljana kada je riječ o naknadi oduzete imovine.

Ivica Račan pak u intervju današnjoj Slobodnoj Dalmaciji najavio je da će njegova stranka biti oštro protiv tog prijedloga izmjena Zakona, da je to lošija solucija od one koju imamo, te da nije ništa drugo nego pokušaj "spašavanja Sanadera i njegove Vlade od lošeg sporazuma s Austrijom, a utapanje Hrvatske".

Novinarski upit o izjavama predsjednika države Stjepana Mesića koji je, kako je rečeno u pitanju, korigirao svoje stavove o ulozi Hrvatske u ratu u BiH, premijer Sanader danas nije želio komentirati.

Nema nikakve dvojbe da Hrvatska nikad nije bila agresor u BiH. Ne bih želio ulaziti u trenutne polemike, izjavio je Sanader.

Premijer je najavio i da će se u idućih nekoliko mjeseci naći rješenje za tvornicu azbesta "Salonit" iz Vranjica kojim bi se sačuvala radna mjesta, te poštovala zaštita okoliša.

Radimo sa sindikatima i Upravom na rješenju koje bi zadovoljilo oba ta načela, kazao je Sanader.



Pisane vijesti