Predsjednik Vlade: Neću dopustiti da Hrvatsku neopravdano sumnjiče

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_necu_dopustiti_da_hrvatsku_neopravdano_sumnjice.jpg

WASHINGTON,31. svibnja 2009.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u nedjelju u New Yorku da Hrvatska dobro surađuje s Haškim sudom te kako on neće dopustiti da bilo tko neopravdano sumnjiči Hrvatsku na tom planu, uoči izvješća glavnog haškog tužitelja Vijeću sigurnosti UN u kojem se, po diplomatskim izvorima, očekuju prigovori na suradnju Zagreba zbog spornih 'topničkih dnevnika' iz Oluje.

Premijer Ivo Sanader će u idućih nekoliko dana u New Yorku imati više sastanaka posvećenih najvažnijim vanjskopolitičkim pitanjima za Hrvatsku, uključujući susrete s povjerenikom EU za proširenje Olijem Rehnom u ponedjeljak, s glavnim tajnikom Ban Ki-moonom u utorak te s predsjednikom i glavnim tužiteljem ICTY-a Patrickom Robinsonom i Sergeom Brammertzom u srijedu, a u četvrtak će zastupati Hrvatsku na sjednici Vijeća sigurnosti UN na kojoj će Robinson i Brammertz podnijeti izvješća.

"Hrvatska dobro surađuje s Haškim sudom i ja ću to reći na samoj sjednici Vijeća sigurnosti UN i na sastancima s Robinsonom i Bramertzom", rekao je Sanader hrvatskim novinarima u New Yorku, dodajući da će na sjednici Vijeća sigurnosti uz njega biti i ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Brammertzovo izvješće, koje bi Stalna misija RH pri u UN-u trebala primiti u ponedjeljak, Sanader je odbio komentirati sve do sjednice u četvrtak kazavši da "ima naznake" o njemu, te ističući da "Hrvatska u potpunosti surađuje s ICTY-em, u skladu sa svojim zakonima".

"Neću dopustiti da bilo tko neopravdano sumnjiči Hrvatsku", naglasio je Sanader.

On je odbio komentirati napis Jutarnjeg lista o tome da je hrvatska vlada navodno izvijestila ICTY kako je general Ante Gotovina bio umiješan u krađu topničkih dnevnika iz Oluje, kao i najavljenu tužbu Gotovininih branitelja protiv Jutarnjeg lista.

Tijekom boravka u New Yorku, hrvatski premijer sastat će se i s veleposlanicom SAD pri UN-u Susan Rice, s kojom će razgovarati o suradnji Hrvatska i SAD-a u Vijeću sigurnosti UN i drugim pitanjem, te s guvernerom države New York Davidom Patersonom, s kojim će govoriti o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u New Yorku, koja obuhvaća oko 200.000 ljudi.

Sanader je kazao da će u ponedjeljak imati dugi razgovor i radni ručak s Olijem Rehnom na kojem će "inzistirati ili da se prihvati inicijativa EU ili da se deblokiraju pregovori", jer je Hrvatska izgubila šest mjeseci zbog kako je kazao "nepravedne i neeuropske slovenske blokade".

"Još uvijek se pregovori mogu završiti tijekom ove godine, ali treba hitno u lipnju uslijediti deblokada Slovenije", rekao je Sanader, ponovivši da Hrvatska ne prihvaća slovenske amandmane na poticaj Olija Rehna i EU u cjelini, koju je sama prihvatila bez dodanih uvjeta.

Sanader je kazao da će s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-Moonom razgovarati o ulozi Republike Hrvatske u Vijeću sigurnosti te o reformi Ujedinjenih naroda.

Na pitanje hoće li s Banom razgovarati i o situaciji vezanoj uz hrvatskog veleposlanika pri UN-u Nevena Juricu, koji zbog bolesti već gotovo dva mjeseca izbiva iz Vijeća sigurnosti UN, Sanader je kazao da to neće biti tema razgovora, već da će se govoriti o pitanjima s kojima će se Vijeće baviti do kraja godine, kada istječe dvogodišnji mandat Hrvatske.

Hrvatski premijer će se u ponedjeljak u Stalnoj misiji RH pri UN-u sastati s rabinom Arthurom Schneierom, predsjednikom međunarodne zaklade "Poziv na savjest" koja promiče toleranciju, dijalog i ljudska prava.

U srijedu će Sanader održati predavanje na prestižnom Sveučilištu Columbija o temi "Budućnost jugoistočne Europe s aspekta nove članice NATO-a".

Premijer Sanader je u boravak u New Yorku započeo misom u hrvatskoj katoličkoj crkvi sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu i razgovorom s hrvatskim iseljenicima.



Pisane vijesti