Predsjednik Vlade: Nema nikakvog razloga za poskupljenje kruha

Hrvatska Vlada čvrstog je stava da nema nikakvog razloga za poskupljenje kruha, izjavio je premijer Ivo Sanader na početku današnje sjednice Vlade.

ZAGREB, 28. veljače 2007.(Hina) - Hrvatska Vlada čvrstog je stava da nema nikakvog razloga za poskupljenje kruha, izjavio je premijer Ivo Sanader na početku današnje sjednice Vlade.

Osvrćući se na najave nekih proizvođača o povećanju cijene kruha, Sanader je istaknuo kako za poskupljenje nema nikakvih ekonomskih razloga.

Napomenuo je da je cijena pšenice iz lanjske žetve otkupljena za 85 lipa po kilogramu, što je, istaknuo je, barem 15 posto manja cijena nego ranijih godina kada je kilogram pšenice bio iznad jedne kune.

Loživo ulje koje se koristi u pogonima je za 33 lipe jeftinije nego u istom razdoblju lani, dizelsko gorivo za 42 lipe, cijena brašna (Tip 550 bijelo) trenutno je 1,40 kuna po kilogramu, a lani je bila 1,65 kuna, rekao je premijer, dodavši da nisu rasli ni drugi troškovi, poput cijene struje, vode, aditiva za proizvodnju kruha.

Sanader je rekao i da se vodeći trgovački lanci protive poskupljenju kruha, te da su najavili kako će pozvati svoje dobavljače da ne povećavaju cijene.

"Prema registru kojega vodi Ministarstvo poljoprivrede, u Hrvatskoj je oko 1700 pekara, još više prodajnih mjesta, pa će se potrošači sigurno okrenuti onima koji nisu poskupili pekarske proizvode", rekao je.

"Na slobodnom smo tržištu, proizvođači mogu sami odlučiti hoće li dizati cijene kruha, ali javnost mora znati da za to nema nikakvih ekonomskih razloga", dodao je Sanader, pozvavši proizvođače kruha da razmotre iznesene Vladine argumente.



Pisane vijesti