Predsjednik Vlade: nema razilaženja oko Gruzije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_nema_razilazenja_oko_gruzije.jpg

ZAGREB, 26. kolovoza 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader odbacio je u utorak kritike o pasivnosti Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a, kao i tvrdnje o razilaženjima oko rata u Gruziji.

"Nije u pitanju reći svoje mišljenje i poginuti, nego reći svoje mišljenje i doći do cilja", rekao je Sanader na prvoj konferenciji za novinare nakon godišnjeg odmora.

Naglasio je da "nema razilaženja oko Gruzije" te da Hrvatska nema razloga ne biti na tragu politike EU i NATO-a, čijom članicom želi postati.

"Ako želimo u EU i NATO, nema razloga da ne budemo na njihovu tragu. Nismo zemlja koja će pregovarati s EU i NATO-om, a raditi im iza leđa", rekao je Sanader.

Najavio je da će Hrvatska iskoristiti svoj dobar međunarodni položaj kako bi Hrvatima u BiH osigurala ravnopravnost s druga dva konstitutivna naroda.

Kazao je kako od francuskog predsjedanja EU očekuje sve najbolje te kako će Hrvatska do kraja godine otvoriti što više, a ako bude moguće i sva poglavlja, a za francuskog predsjedanja i zatvoriti neka.

Sanader je uvjeren da će Hrvatska u drugoj polovici 2009. završiti pregovore, a da će se do tada riješiti i problem irskog odbijanja Lisabonskog ugovora.

Izvijestio je da uskoro planira otputovati u Irsku, tamo se sastati s čelnicima udruga koje su se protivile ratifikaciji Lisabonskog ugovora i prenijeti im stajališta Hrvatske vezana uz proširenje EU.



Pisane vijesti