Predsjednik Vlade: Neulazak Hrvatske u EU - bilo bi ravno političkoj bombi

Hrvatski premijer Ivo Sanader je u razgovoru za njemački dnevnik Financial Times Deutschlad (FTD) od petka upozorio vlade zemalja članica Europske unije na posljedice dovođenja u pitanje ulaska Hrvatske u EU.

BERLIN, 31. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader je u razgovoru za njemački dnevnik Financial Times Deutschlad (FTD) od petka upozorio vlade zemalja članica Europske unije na posljedice dovođenja u pitanje ulaska Hrvatske u EU.

"Neulazak u EU bi za moje zemljake bio strašan. To bi bilo ravno političkoj atomskoj bombi", izjavio je Sanader u intervjuu danom na rubu kongresa Europske pučke stranke u Rimu.

Sanader je odbacio alternative punopravnom članstvu poput "zajedničkog gospodarskog prostora" koje se spominju u tzv. Rimskom manifestu objavljenom tijekom kongresa u Rimu.

"U pregovaračkim okvirima i u zaključcima summita EU-a crno na bijelom stoji: cilj pregovora s Hrvatskom je punopravno članstvo", izjavio je Sanader. Hrvatski premijer je i u razgovoru za FTD zatražio odvajanje pregovora Hrvatske i Turske s Europskom unijom.

"Svaka zemlja mora biti ocijenjena na osnovi individualnog napretka", izjavio je Sanader. On je istodobno EU upozorio na odgovornost koju te zemlje nose u odnosu na budućnost Balkana.

"Zemlje zapadnog Balkana će izgubiti nadu ako se Hrvatskoj vrata zalupe pred nosom. Za te zemlje pregovori Hrvatske s EU-om o punopravnom članstvu predstavljaju veliku perspektivu", zaključio je Sanader.



Pisane vijesti