Predsjednik Vlade o autocesti do Ploča, mostu Komarna - Pelješac

VID, 18. svibnja 2007. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuo je večeras na otvorenju Muzeja Narone da uz kulturu idu i infrastrukturni projekti te podsjetio da je ove godine iz državnog proračuna za Dubrovačko-neretvansku županiju izdvojeno 1,200.000 kuna za različite projekte.

Tu, dodao je Sanader, ne računamo izgradnju autoceste koja će do kraja 2008. doći do čvora Ploče 1. Istaknuo je da će Vlada izgraditi i poveznicu do pločanske luke i proširiti samu luku te da će se graditi i most Komarna - Pelješac unatoč mnogima koji misle da se most ne će graditi.

Most ćemo graditi jer nam je potreban, jer povezuje Hrvatsku, jer ne možemo dopustiti da iz Metkovića u Dubrovnik i obratno četiri puta prelazimo granicu. U gradnji mosta želimo graditi dobre i prijateljske odnose s BiH, prije svega jer u BiH živi hrvatski narod koji je konstitutivan, suveren i ravnopravan s ostalim dvama narodima. Riječ je o prijateljskim odnosima sa susjednom BiH, a u gradnji mosta Komarna - Pelješac poštivat ćemo dva načela, odnosno dva prava: pravo Hrvatske da spoji svoja dva teritorija i pravo BiH na nesmetan (morski) prolaz, istaknuo je hrvatski premijer.

Govorio je i o potrebi natapanja Neretvanske doline za koju je zadnjih godina izdvojeno oko 400 milijuna kuna. "To je hrvatska Kalifornija, ali onda u nju moramo i ulagati, što podupiru i Vlada i Hrvatski sabor i stoje iza svih tih obećanja. To potvrđuje", naglasio je premijer Sanader" i večeras otvoren Muzej Narone.



Pisane vijesti