Predsjednik Vlade o ministrima i potezima Vlade

Premijer Ivo Sanader je večeras u svom prvom istupu nakon preuzimanja novog mandata govorio o primjedbama na izbor pojedinih ministara te je najavio prve poteze Vlade.

ZAGREB, 14. siječnja 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader je večeras u svom prvom istupu nakon preuzimanja novog mandata govorio o primjedbama na izbor pojedinih ministara te je najavio prve poteze Vlade.

Na primjedbu o jakom premijeru i slabim ministrima, Sanader je u Dnevniku plus HTV-a rekao da je svugdje premijer najjači čovjek u timu, kapetan momčadi koji se najviše eksponira u izbornoj kampanji te istaknuo da je to uobičajeno u svim zapadnim demokracijama.

Ne smatra da će mu ovaj mandat biti teži od prethodnog iako mu je u Saboru suprotstavljena jaka oporba. U povijesti će ostati zapisano da je HDZ dva puta zaredom dobio mandat, rekao je Sanader.

Na upit zašto je predsjednik HSS-a Josip Friščić odbio ući u Vladu, Sanader je rekao da se ne radi o Friščićevu bijegu od odgovornosti, već je prihvatio Friščićeve razloge koji su osobne naravi.

Osvrćući se na primjedbe na izbor Branka Vukelića za novog ministra obrane, Sanader je rekao da je Vukelić bio odličan gradonačelnik Karlovca što je bila kvalifikacija za ministarsko mjesto prije četiri godine te da je svoj bivši resor vodio jako dobro. Ima jednu manu, nije dovoljno radio na samopromociji, kazao je Sanader.

Na primjedbe da se novi ministar turizma Damir Bajs nikad nije bavio turizmom, Sanader je odvratio da ministar ne mota biti dobar stručnjak, nego se okružiti stručnjacima i biti dobar menadžer. Bajs je biran tri puta za župana i bit će dobar ministar turizma, kazao je premijer.

Na upit o ministarstvu pravosuđa, s obzirom na reforme u tom sektoru, premijer je najavio da će taj resor pojačati tako da će na mjesto državnog tajnika doći "jedan od najjačih zastupnika iz Hrvatskog sabora, dosadašnji predsjednik Odbora za ustav Dražen Bošnjaković". Time, kazao je, želi pokrenuti i učiniti kvantni skok u reformi pravosuđa.

Sanader je najavio da će u roku od mjesec - dva biti učinjen prvi korak u privatizaciji Petrokemije i da 12 posto dionica ide radnicima.

Odgovarajući o pitanje o najvažnijim odlukama Vlade u ovoj godini Sanader je najavio donošenje odluke o zabrani pušenja, djelomično ukidanje zakona o 0,0 promila, reguliranje rada nedjeljom, reformu pravosuđa, mjere u zdravstvu, preoblikovanje Hrvatskog fonda za privatizaciju i stvaranje investicijskih fondova u koje će Vlada unositi dionice iz jakih poduzeća. Istaknuo je da će se na prvu sjednicu Sabora Vlada uputiti niz mjera za reformu državne uprave.

Odgovarajući na pitanje o cijeni benzina i njenom reguliranju, Sanader je rekao da će Vlada ozbiljno razmotriti situaciju i pratiti cijene na svjetskom tržištu.

O tim će pitanjima već sutra razgovarati sa socijalnim partnerima- sindikatima i poslodavcima, na koje je apelirao da se dogovore o minimalnoj plaći ili će, rekao je, Vlada arbitrirati.



Pisane vijesti