Predsjednik Vlade o proširenju EU

Drugog dana boravka u Ukrajini, gdje sudjeluje na trećoj po redu godišnjoj konferenciji "Yalta European Strategy" (Jalta - Europska strategija), posvećenoj produbljenju odnosa EU i Ukrajine, hrvatski premijer Ivo Sanader je izrazio snažnu potporu daljnjem proširenju Unije.

KIJEV/JALTA, 14. srpnja 2006. (Hina) - Drugog dana boravka u Ukrajini, gdje sudjeluje na trećoj po redu godišnjoj konferenciji "Yalta European Strategy" (Jalta - Europska strategija), posvećenoj produbljenju odnosa EU i Ukrajine, hrvatski premijer Ivo Sanader je izrazio snažnu potporu daljnjem proširenju Unije.

Plenarna sjednica, posvećena proširenju EU na zemlje Mediterana, Ukrajinu, Bjelorusiju i Moldovu, održana je u Livadijskom dvorcu u Jalti gdje je u veljači 1945. održana konferencija "velike trojke", Staljina, Churchilla i Roosevelta.

"Snažno podržavamo širenje EU jer vjerujemo u ideju euroatlantizma", kazao je hrvatski premijer, ocijenivši da Europa mora završiti projekt ujedinjenja.

"Jedini način da izgrađujemo nepodijeljenu Europu, i izbjegnemo nove podjele, jest da se završi projekt ujedinjenja", poručio je Sanader.

Osvrnuvši se na odnose EU i Ukrajine, kazao je da obje strane imaju svoju zadaću - EU bi do 2007. trebala provesti Akcijski plan o partnerstvu i suradnji a Ukrajina mora nastaviti s razvojem demokracije i tržišnog gospodarstva te se boriti protiv korupcije.

"Ukrajina mora graditi društvo kohezije i političkog kontinuiteta", istaknuo je.
Navodeći primjer vlastite zemlje, koja je, kako je rekao Sanader,
"jednom nogom vec zakoračila u Uniju", u prvi je plan stavio demokraciju i toleranciju.


"Na toj sam političkoj platformi pokrenuo Hrvatsku prema Europskoj uniji", izjavio je premijer i, kao i prethodne večeri, istaknuo da je "politika prema susjedima sastavni dio naše vanjske politike i ulaganje u vlastitu sigurnost".

Na Jalti se premijer Sanader sastao s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Elmarom Brokom.

"Kako vrijeme protiče, uloga Europskog parlamenta bit će sve važnija i stoga nam je bitna potpora parlamentaraca", rekao je Sanader novinarima.

Na konferenciji "Jalta - Europska strategija" (YES) završnu je riječ imao ministar kulture RH Božo Biškupić koji je nazočnima poručio da "nikada ne smijemo zaboraviti koliko je kultura važna u procesima ujedinjenja i proširenja Europe".

"Znanje i poštivanje jedini su temelj za izgradnju demokratskih i tolerantnih društava. U tom procesu uloga kulture je odlučujuća", rekao je Biškupić.

YES je paneuropska udruga za Ukrajinu i Europsku uniju čiji su ciljevi pravedna, slobodna i bogata Ukrajina te punopravno članstvo zemlje u EU. To je nezavisna organizacija sastavljena od osoba iz ukrajinskog javnog života i svijeta, posebice Europe, te gospodarstvenika, političkih analitičara i novinara.

Njezin osnivač i član odbora je Viktor Pinčuk, poznat kao zet bivšeg predsjednika Leonida Kučme.

"Kyiv Post" ga je u svom posebnom prilogu o ukrajinskim tajkunima stavio na drugo mjesto po bogatstvu, odmah iza Rinata Ahmetova, parlamentarnog zastupnika i člana Stranke regija koji je "težak" 11,8 milijardi američkih dolara. Pinčukovo je bogatstvo procijenjeno na 3,7 milijardi dolara.



Pisane vijesti