Predsjednik Vlade o "slučaju Plaški"

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader danas je, govoreći o "slučaju" Plaški i preimenovanju ulica, pozvao građane da se učini sve da se ne dižu tenzije, da se zacijele rane iz prošlosti.

ZAGREB, 7. travnja (Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader danas je, govoreći o "slučaju" Plaški i preimenovanju ulica, pozvao građane da se učini sve da se ne dižu tenzije, da se zacijele rane iz prošlosti.

Svatko tko djeluje javno mora voditi računa da je Hrvatska bila izložena velikosrpskoj agresiji, da se obranila, imala velikih žrtava, podsjetio je premijer.

Hrvatska će, poručio je, uvijek voditi brigu o žrtvama, svima koji su je branili i položili živote za nju, ali i njegovati dijalog i toleranciju.

Vlada je danas od Ustavnog suda zatražila da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o preimenovanju ulica u Plaškom, te odluka o usvajanju godišnjeg obračuna proračuna i o načinu naknade manjka proračunskih prihoda u Plaškom za 2004.

Središnji državni ured za upravu došao je do saznanja da je u Općinskom vijeću Plaški nezakonito zamijenjen jedan od vijećnika, a u vijeće je ušao Mehmed Prošić (HSS), koji uopće nije sudjelovao na izborima, niti bio kandidat na listama.

To je neshvatljiva i apsolutno neprihvatljiva situacija, smatramo da je Vijeće radilo u nezakonitom sastavu, rekao je državni tajnik Središnjeg ureda Antun Palarić.

Dodao je da je Prošić ne samo glasovao na sjednici, nego na njoj i aktivno sudjelovao, da je na njegov prijedlog dopunjena i dorađena odluka o preimenovanju ulica.

Središnji državni ured je 5. travnja poništio sve odluke Općinskog vijeća Plaški donijete 21. ožujka 2005. i Vladi predložio pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti.



Pisane vijesti