Predsjednik Vlade: od Vijeća sigurnosti UN-a tražit ćemo raspravu o Haškom sudu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_od_vijeca_sigurnosti_un_a_trazit_cemo_raspravu_o_haskom_sudu.jpg

Premijer Ivo Sanader najavio je sinoć da će već danas u ime hrvatske Vlade i cijele hrvatske javnosti uputiti pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u kojemu će izraziti oštar prosvjed i zatražiti raspravu o presudi koju je Haški sud jučer izrekao "vukovarskoj trojci", ali i raspravu o radu Haškoga tribunala.

ZAGREB, 27. rujna 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je sinoć da će već danas u ime hrvatske Vlade i cijele hrvatske javnosti uputiti pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u kojemu će izraziti oštar prosvjed i zatražiti raspravu o presudi koju je Haški sud jučer izrekao "vukovarskoj trojci", ali i raspravu o radu Haškoga tribunala.
Sanader, koji se sinoć pridružio vukovarskim stradalnicima koji su se u velikom broju okupili na mjestu masovne grobnice na Ovčari, izjavio je za emisiju "Otvoreno" Hrvatske televizije (HTV) kako je upravo kontaktirao s hrvatskim izaslanstvom predvođenim predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem koje u New Yorku sudjeluje u radu Opće skupštine UN-a te da je najnovija informacija da će Vijeće sigurnosti već 15. listopada raspravljati o radu Haškoga suda.
S tim u vezi, dodao je da će Hrvatska ponuditi dvije mogućnosti za raspravu o presudi i radu Haaškoga suda - odnosno da to bude 15. listopada u sklopu najavljene rasprave ili ranije te da će tražiti da na raspravi 15. listopada u New Yorku bude hrvatski predstavnik.
Hrvatska kao jedna od članica UN-a tada će, istaknuo je Sanader, postaviti ključno pitanje - imali li nakon presude "vukovarskoj trojci" Haški sud, koji je i na zahtjev Hrvatske osnovan kako bi sudio ratnim zločinicima, uopće smisla.
Jer, ustvrdio je Sanader, ako nije ratni zločin ono što se dogodilo na Ovčari onda postavlja svijetu pitanje - što je to ratni zločin, i istaknuo da je dao i nalog da se pripremi oštro prosvjedno pismo predsjedniku Haškoga suda.
Premijer nije htio komentirati pitanje voditeljice je li presuda Haškoga suda jasna politička poruka Hrvatskoj, rekavši kako je Hrvatska danas samosvjesna i puna samopouzdanja i zna što je povijesna istina.
S tim u vezi istaknuo je kako sudci Haškoga suda nama ne mogu slati političke poruke već mi možemo poslati političke poruke - a to su - nama je rat bio nametnut i mi smo u njemu pobijedili, prema nikomu nemamo nikakvih kompleksa i nitko drugi osim nas neće pisati hrvatsku povijest.
U emisiji "Otvoreno" gostovali su i predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, član Izvršnoga odbora Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) za ljudska prava Veljko Miljević, predsjednica Srpskoga helsinškog odbora Sonja Biserko te predsjednik Udruge pravnika "Vukovar 1991" Zoran Šangut.
Za Vladimira Šeksa, presuda Haškoga suda kao da govori da su žrtve kažnjene a zločinci nagrađeni te kao da su ponovno ubijeni - 1991. metkom, a sada optužnicom i obraloženjem u optužnici te visinom kazne počiniteljima zločina koja doista svjedoči o cinizmu.
Komentirajući jučerašnju presudu Haškog suda Sonja Biserko istaknula je pak da je tom presudom potpuno amnestirana JNA i odgovornost prenesena na teritorijanu obranu.
Dodala je da na presudu u Srbiji još nije bilo puno reakcija, ali da su oni koji su reagirali izrazili zadovoljstvo presudom te da zbog mogućnosti žalbe na presudu mogu i likovati.
Veljko Miljević upozorio je pak da se zapravo sudi samo niže rangiranim vojnicima, a ne i vojnom vrhu, a Zoran Šangut smatra da Hrvatska treba sve učiniti da se procesuira (tadašnji) vojni i politički vrh Srbije.




Pisane vijesti