Predsjednik Vlade odbacio tvrdnje da Hrvatska Sloveniji nije predložila arbitražu

Predsjednik Vlade Ivo Sanader odbacio je danas tvrdnje nekih slovenskih političara, koje su prenijeli mediji, da Hrvatska Sloveniji nije poslala prijedlog za arbitražu oko graničnih pitanja.

ZAGREB, 2. travnja 2007. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader odbacio je danas tvrdnje nekih slovenskih političara, koje su prenijeli mediji, da Hrvatska Sloveniji nije poslala prijedlog za arbitražu oko graničnih pitanja.

U emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada", Sander je rekao da je hrvatsko Ministrstvo vanjskih poslova slovenskom ministarstvu dostavilo prijedlog o arbitraži, a da se u njemu ne govori jedino o predmetu arbitraže i pravosudnom tijelu koje bi arbitriralo. Dodao je da se prijedlog može dopuniti.

Sanader je uvjeren da se u Sloveniji stvara kritična masa koja se zalaže za arbitražu, nakon što 16 godina bilateralnih razgovora nije dalo rezultate.

Upitan zašto je Europska pučka stranka, čija je HDZ članica, u vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta glasovala protiv amandmana izvjestitelja za Hrvatsku Hannesa Swobode, kojim se predviđala arbitraža oko slovensko-hrvatske granice, Sanader je naglasio da o izviješću još treba glasovati plenum, ali da će o arbitraži dvije zemlje odlučiti samostalno.

"Malo se i u hrvatskom parlamentu počela voditi međustranačka utakmica, pa je tako izvjestitelj za Hrvatsku, koji dolazi iz socijalističkog kluba (u Eurospkom parlamentu) i kojeg smatram čovjekom koji apsolutno podupire Hrvatsku, dao jednu nezgodnu izjavu da pučani, dakle pripadnici one grupacije u Europskom parlamentu kojoj pripada HDZ, nisu podržali njegov amandman za arbitražu", rekao je Sanader, te dodao da je Swobodin amandman "dvosjekli mač", koji je predviđao i priznavanje sporazuma Račan-Drnovšek.

Komentirajući nagađanja da bi zaštićeni ribolovno-ekološki pojas (ZERP) Hrvatska mogla primijeniti i prije jesenskih izbora, Sanader je podsjetio da je Sabor predvidio odgodu primjene ZERP-a najkasnije do do 1. siječnja 2008.

Naglasio je da će se pojas primijeniti kad se za to steknu uvjeti, te ocijenio kako je "u ovom trenutku prerano špekulirati o tome".

Prošlotjedni posjet Sarajevu još je jednom ocijenio vrlo uspješnim, budući da su potpisana dva bilateralna sporazuma - o dvojnom državljanstvu te o zajedničkom nadzoru državne granice.

Osvrćući se na tumačenja da BiH ima udio u JANAF-u, Sanader je kazao kako je ustavni sud bivše SFRJ to pitanje riješio još 1980-ih, te da je hrvatska strana u potpunosti preuzele otplatu kredita. Smatra da je cijela priča pokrenuta zbog skore privatizacije rafinerije u Bosanskom Brodu.



Pisane vijesti