Predsjednik Vlade: Odgoda primjene ZERP-a obrana je nacionalnih interesa

ZAGREB, 12. ožujka 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader večeras je izjavio kako odgoda primjene ZERP-a na zemlje-članice EU nije izdaja nacionalnih interesa nego je obrana nacionalnih interesa, budući da je jedan od najvećih nacionalnih interesa Hrvatske ulazak u EU i definitivni odlazak s Balkana.

"Oko toga nema dvojbe", rekao je premijer Sanader u razgovoru za Dnevnik HTV-a, dodavši da su jučer na sastanku s njim predstavnici političkih (parlamentarnih) stranka bili na liniji o kojoj govori, a danas su se u Saboru nadmetali, što govori o vjerodostojnost različitih političkih stranaka.

"Kad je riječ o HSS-u", dodaje Sanader, "puno je važnije što kaže HDZ nego što kaže HSS" napominjući da njihov partner HSS, sa šest zastupnika u Hrvatskom saboru, ima različita mišljenja i o nekim drugim pitanjima kao što je to primjerice referendum o NATO-u, no zbog toga nema nikakvih problema u koaliciji.

Na tvrdnju novinara da je za HSS upravo ZERP prvorazredni nacionalni interes, Sanader je odgovorio kako je za HSS to i ulazak u EU i ZERP samo, dodaje, treba imati snage i procijeniti što je u ovom trenutku važnije za Hrvatsku.

Podsjetio je da je HDZ 10 godina pod Franjom Tuđmanom imao vremena da proglasi ZERP, no nikad ga nije proglasio. "Tada smo smatrali da za to još nije stiglo vrijeme, a to isto smatramo i danas", rekao je Sanader.

Na upit zašto ni vlast niti oporba u međuvremenu nisu ništa naučili jer se već četiri puta bezuspješno pokušava primjeniti ZERP i zašto je bila potrebna nacionalna frustracija, premijer Sanader je odgovorio kako nije po srijedi nikakva nacionalna frustracija i napomenuo kako će činjenica da je ZERP primjenjen na zemlje-članice EU dva i pol mjeseca biti važna u svim budućim raspravama i o granici i o svemu drugome.

"Sada radimo ustupak da bi smo do ljeta iduće godine završili pregovore", naveo je Sanader.

Premijer Sanader je, na upit novinara očekuje li sutra u Bruxellesu, na susretu s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuleom Barrosom i visokim predstavnikom za vanjsku politiku Javierom Solanom prvi pozitivni signal za ubrzanje pregovora, nakon večerašnjeg izglasavanja odgode primjene ZERP-a, odgovorio kako očekuje njihovu potporu, ali i potporu 10-ak premijera, pripadnika Europske pučke stranke s kojima će se također sastati.

"Očekujem punu potporu Hrvatskoj i zajedničko jamstvo da će nam pomoći da se pregovori dovrše", kazao je hrvatski premijer.



Pisane vijesti