Predsjednik Vlade održao predavanje pripadnicima Oružanih snaga RH

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_odrzao_predavanje_pripadnicima_oruzanih_snaga_rh.jpg

Svijet nas je prepoznao kao one koji se mogu sami brinuti o sebi i obraniti se, a kad ste takvi u međunarodnim odnosima, imate ugled i poštovanje, istaknuo je premijer. Ponovio je da Hrvatska na idućem sastanku na vrhu NATO-a u Bukureštu očekuje pozivnicu za punopravno članstvo, dodavši da će to biti kruna hrvatskih napora u tom području.

ZAGREB, 15. svibnja 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader posjetio je danas Zapovjedništvo za združenu izobrazbu i obuku "Petar Zrinski" i pripadnicima Oružanih snaga, polaznicima svih razina školovanja i izobrazbe održao predavanje "Aktualno stanje i perspektiva razvoja Republike Hrvatske", naglasivši da javnost što bolje treba uputiti u prednosti hrvatskog članstva u EU i NATO-u.

Nakon uvodnih izlaganja zapovjednika Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku generala Mirka Šundova, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala zbora Josipa Lucića i ministra obrane Berislava Rončevića, premijer Sanader je rekao da su sadašnji međunarodni uspjesi plod Domovinskog rata i 1991.

Svijet nas je prepoznao kao one koji se mogu sami brinuti o sebi i obraniti se, a kad ste takvi u međunarodnim odnosima, imate ugled i poštovanje, istaknuo je premijer.

Ponovio je da Hrvatska na idućem sastanku na vrhu NATO-a u Bukureštu očekuje pozivnicu za punopravno članstvo, dodavši da će to biti kruna hrvatskih napora u tom području.

Sanader je rekao da u Hrvatskoj postoje oni koji smatraju da naša zemlja treba biti neutralna poput Švicarske te da ti ljudi imaju pravo na svoje stajalište. Međutim, nastavio je, Švicarska je iznimka koja potvrđuje pravilo u Europi, povijest koje je puna ratova, krvi i genocida.

NATO nije samo vojno-sigurnosna nego i organizacija članice koje dijele iste vrijednosti poput vladavine prava, demokracije, manjinskih i ljudskih prava te su te vrijednosti spremne braniti. Ponovivši tezu da Hrvatsku nitko ne bi napao da je 1991. bila članica NATO-a, Sanader je dodao da je, primjerice, ideja "velike Srbije" poražena, ali da stranka koja ju zagovara dobila pojedinačno najveći broj glasova u Srbiji.

Glede hrvatskog članstva u NATO-u i Europskoj uniji postoje brojna pitanja u javnosti na koja ona ima pravo, a mi smo obvezni dati odgovore, rekao je. Ustvrdio je da su, primjerice, dobri gospodarski rezultati Slovačke dokaz kako je članstvo u EU i NATO-u korisno i za gospodarstvo. Vanjska i unutarnja politika su poput spojenih posuda i ono što se događa u vanjskoj odražava se i na unutarnju. Tako se novac ulaže samo ondje gdje je sigurno i stabilno okružje i vrlo je "plaha životinja" koja pobjegne na svaki šum moguće nestabilnosti, rekao je Sanader.

Nakon predavanja premijer je odgovarao na upite polaznika nazočnih časnika OS RH, a zatim je razgledao prostore Ratne škole.



Pisane vijesti