Predsjednik Vlade Orešković: Ispunit ćemo što smo obećali, bitni su rezultati

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/svibanj/12 svibnja/HINA.jpg

Predsjednik Vlade održao je konferenciju za novinare uoči sjednice Vlade te pojasnio izmjene i dopune Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH, ističući da se radi o kvalitetnim investicijama dobrim za hrvatske građane.

Naglasio je da Vlada neće prodati sve tvrtke koje su skinute s popisa strateških poduzeća.

Prodajom određenih udjela odnosno tvrtki, Vlada će dobiti oko 200 milijuna eura, kojima će smanjiti javni dug i na taj način povećati kreditni rejting, kako bi u konačnici smanjila kamate koje treba platiti. Uvjeren je da će tako poslati pozitivan signal i kreditnim agencijama i Europskoj komisiji.
„Nećemo prodati sve što ste vidjeli na tom popisu“, istaknuo je premijer Orešković, pojasnivši da se popis mijenjao kako bi se neki procesi mogli ubrzati. Tako će se u Končaru prodati 25 posto, čime će država uprihoditi oko 46 milijuna eura, u Sunčanom Hvaru udio za oko 17 milijuna eura, u tvrtki EUtelsat oko 30 milijuna eura, te oko 30 posto udjela u Croatia osiguranju.

"To je onih 200 milijuna eura o kojima sam govorio. Druge firme nemamo namjeru prodavati", kazao je predsjednik Vlade Tihomir Orešković.

„U medijima ima dosta komentara i spinova, te tvrtke na listi jesu, ali samo zbog  toga da imamo mogućnost,  ako budemo željeli pokrenuti neke procese,  da ih možemo ubrzati,“ ponovio je predsjednik Vlade.

„Druga poruka je signal Europske komisije da Hrvatska ima najveći rast u industrijskoj proizvodnji u Europi, nekih 7%.  To je vrlo pozitivan signal. I MMF je tu bio nekoliko dana i također nam dao podršku za reforme. Ovih je dana neka bura, neka oluja u medijima, a ima i onih koji nisu sretni zbog reformi  i pozitivnih rezultata. Vidimo pozitivne signale iz Europske komisije, vjerujem da ćemo za tjedan dana imati pozitivne signale  i za reforme. One će voditi tamo kamo smo obećali, u boljitak za hrvatske građane, deficit i dug će  pasti ispod tri posto i to će biti pozitivni signal i  investitorima i našim građanima koji imaju firme i koji će pokrenuti dodatne investicije.

Ono što smo obećali, ispunit ćemo,“kazao je predsjednik Vlade Orešković i dodao da se nada da je ovih prvih 200 milijuna eura „samo primjer da smo na pravom putu i da će ova Vlada unutar koje se čini da postoje neki sukobi, ispuniti ono što smo obećali.  Na kraju ćete vidjeti rezultate, oni su najbitniji  i na temelju rezultata možete donijeti ocjenu.

„U vezi s gospodinom Karamarkom,“ nastavio je premijer Orešković,  „imam  samo dvije poruke: svi čekamo odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a s moje strane dodajem da vjerujem da  gospodin Karamarko nije napravio ništa protiv interesa Republike Hrvatske i tu ću stati.
U vezi s INA-om, volio bih s javnošću podijeliti da ću formirati pregovarački tim, pokrenuo sam i nekoliko analiza, informiraju me naši odvjetnici na arbitraži. INA je strateška firma, strateški interes Republike Hrvatske, naglasio je predsjednik Vlade, i kazao da će se  i  osobno puno više  uključiti cijeli taj  proces. 

(Foto: Hina)

Pisane vijesti