Predsjednik Vlade Orešković: Ovo će biti prva godina u kojoj će pasti javni dug

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković gostovao je u Dnevniku HTV-a te rekao da su u prvih 100 dana, odnosno u protekla tri mjeseca, posložili Vladu, donijeli realan proračun i kvalitetan reformski paket koji će donijeti bolju budućnost za sve građane.

Uvjeren je da su prošli fazu formiranja novog tima, a ovih su dana predstavili i novi reformski paket te su sad u fazi implementacije. "Ispred nas su velike promjene i trebamo ispuniti što smo obećali", istaknuo je u intervjuu za središnji Dnevnik Hrvatske televizije.

Orešković je rekao kako je kadroviranje malo duže trajalo, ali da su definirali realna plan - rast BDP-a dva posto, deficit ispod tri posto, smanjenje duga i povećanje broja zaposlenih što su, dodao je, ključni indikatori.

Vlada u roku od mjesec dana želi smanjiti dug za 100 milijuna eura, rekao je te ocijenio da će 2016. biti prva godina u kojoj će pasti javni dug.

"Najava smanjenja duga je poruka koju će rejting agencije vidjeti kao pozitivan signal i prvi indiaktor da je 'državi krenulo' i koja bi za šest mjeseci mogla popraviti kreditni rejting", istaknuo je premijer Orešković.

S obzirom da planira javni dug smanjiti prodajom državnih udjela u pojedinim tvrtkama upitan o kojim tvrtkama je riječ, Orešković je odgovorio kako još nisu definirali koje su to tvrtke i da treba vidjeti koje su to strateške firme.

Napomenuo je kako je od ministra financija Zdravka Marića zatražio da vidi za koje su tvrtke zainteresirani mirovinski fondovi te da bi se u kratkom roku izabrale tvrtke koje možda, za Hrvatsku, i nisu od strateškog interesa. "Mi nećemo privatizirati i prodati tvrtke strancima, nego je to jedna investicija koju će na kraju imati građani. Uvjeren sam da će oni tu vidjeti i veći prinos u fondovima. Mi ćemo iskoristiti te novce da smanjimo dug", istaknuo je premijer Orešković.

Spominjanje Podravke i Končara u tom kontekstu zapravo znači puštanje probnih balona. To su kvalitetne firme i za njih postoji interes, dodao je.

Porez na nekretnine 'ide' u dvije faze 

Upitan o uvođenju poreza na nekretnine, premijer Orešković je rekao kako će biti uveden u dvije faze tako da se u prvoj, lakšoj komunalna naknada zamjeni porezom što, kaže, građani neće osjetiti kao veliku promjenu. Trebat će malo više vremena da posložimo kvalitetan sustav, u suradnjii sa Svjetskom bankom. U drugoj fazi, netko tko ima više nekretnina gledat će se vrijednost i uvest ćemo malo drugačiju poreznu politku, najavio je te dodao da reformu planiraju uvesti 2020.

Upitan u kojem roku će građani osjetiti konkretne pozitivne učinke paketa od 61 reforme, Orešković je rekao da se oni već osjete, ali da će ih građani osjetiti još više. Tu su investicije, stimulirali smo male i srednje poduzetnike, aktivirat ćemo fond od 500 millijuna eura i vjerujem da će se povećati broj radnih mjesta..i to će izravno osjetiti naši građani, ističe Orešković.

Dodao je i kako je Hrvatskoj na raspolaganju 10,7 milijardi eura iz EU fondova, a da su danas za projekt modernizacije željezničke pruge Dugo Selo - Križevci potpisali ugovor vrijedan 200 miljuna eura. To je ogroman projekt koji će otvoriti nova radna mjesta, dodaje.  

Suprotstavljena mišljenja između HDZ-a i Mosta djeluju kao tenzije

Na pitanje je li zadovoljan suradnjom HDZ-a i Mosta, Orešković je odgovorio da je to novi tim i koalicija te da su se u prva tri mjeseca malo upoznali,  da je bilo suprostavljenih mišljenja što je njemu normalno, ali i da to prema vani djeluju kao tenzije.

Upitan jesu li se neki sukobi mogli izbjeći, Orešković je rekao kako su različita mišljenja dobrodošla i da su malo više vremena uložili u zdrave diskusije, predstavili fer i realan plan koji će imati kvalitetne rezultate.

Na tvrdnju da su nesuglasice izazvala neslaganja oko nekih kadrovskih rješenja, najviše u obavještajnoj zajednici i Ministarstvu unutarnjih poslova, Orešković je rekao kako svaki čovjek želi donijeti najbolju odluku i da je tražio 'input' u vezi SOA-e. Na kraju sam odgovoran i onaj tko ima odgovornost, treba donijeti odluku, a građani će vidjeti jesu li bile prave ili nisu, dodao je. 

Govoreći o susretu s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, premijer Orešković je kazao da s Turskom imamo dobre odnose koje će ojačati te da su njihovi ulagači zaintersirani za turizam, poljoprivredu, infrastrukturu i marine.

Na pitanje je li bilo riječi o prodaji hrvatske nautičke tvrtke ACY, Orešković je rekao je kako nije bilo konkretnih razgovora o tome, ali da je za Vladu ACY strateška tvrtka i ne razmišlja o njezinoj privatizaciji. 

(Tekst: Hina)



Pisane vijesti