Predsjednik Vlade Orešković u Bruxellesu: Nadam se dogovoru s turskim premijerom, to će biti dobro za sve

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/ožujak/17 ožujka/{7EA5898E-53F3-44E5-8E90-6F96CF8A0AB4}.jpg

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković danas je sudjelovao na radnom doručku predsjednika država ili Vlada Europske unije i Turske. Pri dolasku u zgradu Europskoga vijeća, odgovarao je na novinarske upite te komentirao izjavu premijera Cerara koji je rekao da je  tzv. balkanska ruta zatvorena.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković danas je sudjelovao na radnom doručku predsjednika država ili Vlada Europske unije i Turske. Pri dolasku u zgradu Europskoga vijeća, predsjednik Vlade Orešković susreo se s hrvatskim novinarima te na njihov upit komentirao izjavu premijera Cerara koji je rekao da je  tzv. balkanska ruta zatvorena.

Premijer je naveo da se cijela naša regija složila, Austrija, Slovenija, Srbija, Makedonija te da je ovo r rezultat te suradnje: „Prije tri tjedna kroz našu je zemlju prolazilo tri tisuće izbjeglica dnevno, a danas smo gotovo na nuli. Pokazalo se da možemo zajedno raditi i riješiti ove probleme i izazove. Poznato vam je da smo jučer donijeli okvire za pregovore i nadam se da ćemo na kraju  postići konkretan dogovor s turskim premijerom.“

Predsjednik Vlade komentirao je i izjavu grčkog premijera koji te odluke smatra jednostranim i sramotnim, jer su prouzročile humanitarnu krizu u Idomeni: „Svi znamo da je situacija vrlo teška, ali  mi policijskim snagama pružamo potporu na makedonsko-grčkoj granici. Kao Europska unija mi dajemo potporu Grčkoj, a postigne li se ovaj dogovor Europske unije s Turskom, to će biti dobro i za Grčku.

Na novinarski upit o odluci Haškoga suda da Šešelj izricanje presude ne mora pratiti u Haagu, premijer je kazao: „Svi znamo da Srbija želi pokrenuti pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Srbija je krenula na taj put i uvjeren sam da će donijeti pravu odluku.“

(Foto: European Council)

Pisane vijesti