Predsjednik Vlade Orešković: Zapamtite i ne zaboravite!

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/siječanj/27 siječanj/H20160127000561.jpg

"Zapamtite i ne zaboravite" - poručio je u srijedu premijer Tihomir Orešković iz Hrvatskog sabora koji je obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta te istaknuo da je to dan sjećanja na neizmjernu ljudsku patnju, prvenstveno židovskog naroda.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, sjećanje je na neizmjernu ljudsku patnju, prvenstveno židovskog naroda, ali i svih koji nisu pripadali totalitarnom arijevskom načinu razmišljanja, rekao je premijer. 

Taj Dan obilježava se 27. siječnja, na dan kad je sovjetska Crvena armija oslobodila zatočenike najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. 

"U logorima nisu ubijani ljudi, nego brojevi, zašto što su ljudi iz mržnje bili svedeni na brojeve", podsjetio je Orešković.
Pozvao je da se, uvijek, kad se sjetimo holokausta, zapitamo kako je uopće bilo moguće da netko smisli takav patološki način mišljenja i djelovanja.

"Lako je danas reći, ne ponovilo se, treba napraviti sve da se nešto takvo ne može ponoviti", kaže premijer i kao neke od instrumenata za sprječavanje povratka takvog načina razmišljanja i djelovanja naveo je demokraciju, ljudska prava, međusobno praštanje, dijalog i toleranciju. 
Orešković upozorava da i danas postoje skupine koje prakticiraju takav način razmišljanja i djelovanja, te da se svijet mora ujedniti protiv svih koji na bilo koji način "osporavajući holokaust, otvaraju vrata novim holokaustima".

"Hrvatska mora biti dio tog svijeta i sudjelovati u toj borbi, ne samo zbog lošeg povijesnog iskustva i zločina koje su počinili pojedini pripadnici hrvatskog naroda, već zbog naše budućnosti u kojoj više nikada ne smije biti mjesta za takve zločine i zločince", poručio je premijer. 

(Tekst i foto: Hina)



Pisane vijesti