Predsjednik Vlade otvorio šahovski turnir Croatia Grand Chess Rapid & Blitz

  • Slika /Vijesti/2023/Srpanj/04 srpnja/VRH_9897-01.jpeg

"Vidjeli smo koliko je šah bitan, koliko je važan, koliko je ova igra bitna za mlade i bitna kao dodana vrijednost obrazovnom sustavu", ocijenio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u obraćanju na svečanosti otvaranja šahovskog turnira Croatia Grand Chess Tour Rapid & Blitz.

Pozdravio je, kako je istaknuo, najbolje šahiste svijeta i zahvalio im na dolasku u Hrvatsku. Istaknuo je kako mu je veliko zadovoljstvo što se ovaj turnir ponovno održava u Zagrebu.
 
"Hrvatska postaje, zahvaljujući vašoj inicijativi, stalna destinacija najboljih šahista svijeta", proučio je.
 
Dodao je da su ovi turniri posljednjih godina dodatno emancipirali ljepotu ove stare igre te brojne mlade Hrvate privukli u svijet šaha.
 
Šah je pridonio razvoju umjetne inteligencije
 
"Fascinantnu igru koja razvija brojne vještine koje su primjenjive u profesionalnom životu, u analitici, kombinatorici, anticipaciji, u svemu onome što čini čovjeka i njegove kognitivne sposobnosti još razvijenijim i još sposobnijim", rekao je Plenković.
 
Naglasio je da je šah proteklih nekoliko godina pridonio razvoju umjetne inteligencije, što govori o tome koliko je ova igra bitna.
 
Spomenuo je i važnost šaha za mlade te njegovu dodanu vrijednost obrazovnom sustavu.
 
Posebno je zahvalio tehničkom direktoru turnira, Zlatku Klariću, na njegovu trudu da šah i na druge načine bude prisutan u Hrvatskoj te našem velemajstoru Ivanu Šariću i njegovim kolegama na doprinosu popularizaciji ove igre.
 
Istaknuo je osobito zadovoljstvo hrvatske Vlade i Ministarstva turizma i sporta pokroviteljstvom i financijskom potporom održavanja ovog turnira, dodavši da će to činiti i dalje.
 
"Čvrsto vjerujemo u ovo partnerstvo i znamo koliko je šah bitan, ne samo za promociju Hrvatske i sporta u najširem smislu u Hrvatskoj, nego koliko je bitan za mlade generacije", poručio je Plenković izrazivši uvjerenje da će "brojni milijuni ljudi, koji će pratiti ove sjajne, najbolje šahiste svijeta, sljedećih nekoliko dana iz Zagreba, učiniti  turnir uistinu globalnim".
 
Predsjednik Vlade i aktualni svjetski šahovski prvak Magnus Carlsen otvorili su turnir, odigravši, uz sekundiranje Garryja Kasparova, simbolični prvi potez turnira.
 
 

Pisane vijesti