Predsjednik Vlade: Pelješkim mostom konačno ćemo dobiti čvrstu cestovnu poveznicu južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske

Slika /Vijesti/2018/01 siječanj/12 siječnja/1.jpg

Kako bi se upoznao s provođenjem ključnih projekata i aktivnosti, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Solin, gdje se sastao s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je zadovoljstvo što je Solin grad koji je po nizu parametara izuzetno napredovao u proteklim godinama – u demografskom pogledu bilježi porast broja stanovnika u odnosu na 2011. godinu, prosječna dob stanovnika je malo iznad 35 godina te se otvaraju vrtići i škole.
 
"Grad Solin napredovao je u turizmu i prometnoj povezanosti te zaista predstavlja jedan krasan primjer razvoja i u gospodarskom pogledu za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju", istaknuo je predsjednik Vlade Plenković, čestitajući građanima Solina i vodstvu grada na svemu što rade, a što je Solin učinilo privlačnim gradom za mlade obitelji.
 
"Vlada Republike Hrvatske u duhu partnerstva koje gradimo sa županijama, gradovima i općinama nastoji, kroz otvorenu komunikaciju svih ministara i ministarstava, pomagati u realizaciji bitnih projekata Grada Solina", poručio je predsjednik Vlade, iskazavši zadovoljstvo što je gradonačelnik Ninčević potvrdio da je komunikacija izvrsna i kontinuirana.
 
Na novinarski upit može li država više potaknuti gradove na ulaganja u vrtiće i povećati ulaganja u gradove s mlađom populacijom, predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da je to jedna od tema o kojoj se kontinuirano raspravlja na razini ministara i Vlade. Podsjetio je da takve projekte potiče ne samo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, već i Ministarstvo poljoprivrede i to iz različitih proračunskih linija koje su na raspolaganju.
 
"U okviru naših napora za demografskom revitalizacijom, podržavat ćemo aktivnosti gradova koji  godinama podupiru mlade obitelji i izdvajaju sredstva te tako potiču ne samo demografsku obnovu Hrvatske, već ih čine gradovima s najmlađim stanovništvom u Hrvatskoj", kazao je predsjednik Vlade Plenković.
 
Upitan za gradnju Pelješkoga mosta i odabranog izvođača radova, predsjednik Vlade odlučno je odbacio tvrdnju da je bilo pritiska na Hrvatsku zbog odabira kineskog konzorcija.
 
Istaknuo je da je natječaj za gradnju Pelješkog mosta bio proveden transparentno i u skladu s pravilima u dva kruga, i to po pravilima i europske javne nabave i hrvatskim propisima.
 
"Koliko je meni poznato, Hrvatske ceste su izabrale najboljega ponuditelja. Vjerujemo da će se taj projekt realizirati, da ćemo konačno dobiti tu pravu čvrstu cestovnu poveznicu južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske", rekao je predsjednik Vlade.
 
Naglasio je kako je riječ o strateškom projektu te najvidljivijem projektu za Hrvatsku u ovoj financijskoj perspektivi Europske unije, podsjetivši da je iz EU fondova za taj projekt dobiveno 357 milijuna eura.
 
"Prema tome, to je jedna velika injekcija, jedno pravo povezivanje i doprinos ravnomjernom regionalnom razvoju zemlje kojim će se omogućiti Dubrovačko-neretvanskoj županiji da na kvalitetan način prometno bude povezana s ostatkom Hrvatske", rekao je predsjednik Vlade Plenković.
 
Govoreći o izjavi ministrice Murganić, predsjednik Vlade podsjetio je da je ministrica sama pojasnila svoju izjavu, koja nije bila najsretnija.
 
"Što se tiče same teme suzbijanja i netoleriranja nasilja u obitelji, tu je naša pozicija vrlo jasna i vrlo čvrsta – i mene osobno, i svih članova Vlade", ustvrdio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Upitan za najavu Slovenije da će tužiti Hrvatsku na Sudu Europske unije po pitanju primjene arbitražne odluke, predsjednik Vlade kazao je u ovom trenutku ne vidi temelj za bilo kakvu tužbu pred Europskim sudom jer Hrvatska ne krši niti jedan element pravne stečevine Europske unije.
 
"Ako Slovenija krene tim putem, mi ćemo znati odgovoriti. Dogovor o granici može biti samo plod vrlo jasno iskazane političke volje dviju država i njihovoga pristanka", rekao je predsjednik Vlade Plenković.
 
Ocijenio je da se Hrvatska ponaša odgovorno i zrelo te ne poduzima jednostrane poteze koji bi na bilo koji način pridonijeli pogoršanju odnosa između dviju država. Ponovio je da se dijalogom i dogovorom želi riješiti otvoreno granično pitanje.
 
"Mislim da smo puno bliže rješenju nego što se to može naslutiti iz ukupnoga javnoga ozračja. Naše stavove pojasnili smo i slovenskoj strani i svim našim partnerima unutar Europske unije. Što se tiče mog posjeta Bruxellesu sredinom veljače, on je planiran neovisno o temi Slovenije. Taj će sastanak biti i svojevrsna dugoročna priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, kao i za dijalog o nizu pitanja važnih za Hrvatsku. Naravno da ćemo i taj susret iskoristiti za raspravu o ovom otvorenom pitanju", kazao je predsjednik Vlade Plenković ocijenivši da se Europska komisija posljednjih tjedana postavila vrlo balansirano u svemu što javno govori, a da je zajednička želja je riješiti problem.
 
Osvrnuvši se na odluku slovenske vlade od četvrtka da donese nekoliko novih provedbenih zakona usklađenih s arbitražnom presudom o granici s Hrvatskom u sklopu kojih se zaseoci Mlini, Škodelin, Bužini i Škrilje "vraćaju" pod hrvatsku nadležnost nakon odluke slovenske vlade premijera Janeza Drnovšeka iz 1994. kojom su općini Piran priključena ta mjesta, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako su ona ionako bila hrvatska.
 
"Mislite da je nama potreban nekakav slovenski zakon da nam kaže da su ta sela na hrvatskom teritoriju? Meni to ne treba, ja znam gdje su hrvatske granice", ustvrdio je.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković večeras će u Splitu nazočiti otvorenju Europskoga rukometnog prvenstva kojem je Hrvatska domaćin.
 
"Bit će mi zadovoljstvo, kao i svima, dati podršku hrvatskoj reprezentaciji i nadati se, ne samo pobjedi večeras, nego i jednom sjajnom rezultatu na cijelom ovom prvenstvu", poručio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković