Predsjednik Vlade Plenković čestitao Dan državnosti

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/30 svibnja/dan državnosti1.jpeg

Svim Hrvaticama i Hrvatima čestitam Dan državnosti, 30. svibnja! Trideset i tri godine od konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora, ključnog datuma za sve kasnije povijesne odluke koje su hrvatski narod i hrvatske institucije donosile u tom sudbonosnom razdoblju, poručio je predsjednik Vlade Plenković, dodavši kako je važno da svi u Hrvatskoj poštujemo državu, njene institucije i njene simbole.

Hrvatska obilježava Dan državnosti, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. Time su stvoreni temelji ponovne uspostave hrvatske državnosti. Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca kod Spomenika Domovini.

Premijer Plenković tom je prigodom istaknuo kako 33 godine nisu puno, ali su ogromno razdoblje u povijesti hrvatskoga naroda.

„Sloboda, demokracija, međunarodno priznanje, oslobađanje okupiranih područja u Domovinskom ratu i pobjeda hrvatskoga naroda protiv velikosrpske Miloševićeve agresije“, nabrojao je Plenković ključne stečevine i temelje slobodne i suverene hrvatske države, poručivši da je današnji dan prigoda da zahvalimo hrvatskim braniteljima, prije svega onima kojih nema, koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu i demokraciju.

Vizionarski pogled prvog predsjednika Tuđmana i plebiscitarna volja hrvatskog naroda

Prisjetio se prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegovog vizionarskog pogleda na samostalnost i neovisnost hrvatskoga naroda, koji je uz pomoć plebiscitarne volje hrvatskoga naroda iskazane na referendumu 1991. godine, uspio ostvariti slobodu, neovisnost i samostalnost.

Plenković je istaknuo da je zato ovaj datum bitan. „On je bio Dan državnosti tijekom devedesetih, on je to i sada i bit će“, naglasio je, ocijenivši kako je  važno da svi u Hrvatskoj poštujemo državu, institucije i njene simbole.

„Današnji dan je itekako ogroman simbol hrvatskoga naroda i hrvatske države i stoga, od srca, svima čestitam“, poručio je predsjednik Vlade.

Komentirao je nedolazak predsjednika Republike na obilježavanje Dana državnosti, kazavši da je to sramotno.

Milanovićev nedolazak događaj je bez presedana

„Kakav je to predsjednik Republike koji ne poštuje Dan državnosti vlastite države“, zapitao se premijer, ocijenivši da je to slučaj bez presedana.

„Ne znam ni za jednog drugog državnika, pogotovo na tlu Europe, koji ne respektira Dan državnosti svoje države“, zaključio je te dodao da jednako vrijedi i za oporbu.

„Neki su bili tu, barem troje, a neki će biti večeras u HNK”, rekao je.

Komentirao je situaciju u Srbiji naglasivši da hrvatska Vlada nema nikakvu skrivenu agendu o rušenju nečijih vlada.

„Kada bismo mi bazirali naše odluke na temelju njihovih medija, onda bi mi škrto razgovarali jako puno godina. Držimo se mi naših prioriteta, naših želja, naših zadaća, želja da unaprijedimo odnose sa svim susjedima“, poručio je Plenković, zaželjevši Srbiji stabilnost i rješavanje svojih problema unutar Srbije.

Hrvatski vojnici na Kosovu su dobro, ni na koji način nisu uključeni u incidente

Izvijestio je da su hrvatski vojnici, pripadnici hrvatskog kontingenta  koji se nalaze u NATO operaciji KFOR na području Kosova dobro. „Tamo su gdje su inače trebali biti, nisu bili uključeni ni na koji način u ove incidente koji su se dogodili“, poručio je predsjednik Vlade.

Upitan o izjavama dijela lokalnih čelnika koji, komentirajući najavljenu poreznu reformu, prigovaraju da će ostati bez svojih učešća u europskim fondovima.

Plenković je ponovio da su, reformama koje je Vlada poduzimala od 2016. do 2022. godine, u okviru financiranja lokalne i područne samouprave, prihodi jedinica lokalne samouprave ukupno narasli za milijardu eura, a gradovima središtima hrvatskih županija vlada daje 680 milijuna eura.

„Svakome je alociran njegov iznos prema ekonomskoj snazi i brojnosti stanovništva, bez da se mora natjecati s nekim drugim gradom za taj novac“, ocijenio je.

Naglasio je da je to dobra reforma, kao što je dobar prijedlog izmjena Zakona o izbornim jedinicama.

„Mi nismo dobili zadatak od Ustavnoga suda da mijenjamo Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Mi samo mijenjamo mali, jednostavni zakon o izbornim jedinicama u kojem se definira područje koje spada pod neku izbornu jedinicu i da glas vrijedi jednako“, kazao je.

Članstvom u EU dobili smo dodatne vrijednosti

Plenković je podsjetio na skoru desetu godišnjicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji, kazavši kako se nada da su svi postali svjesni koliko smo dobili dodatne vrijednosti za razvoj za ovo desetljeće.

„Ta dodana vrijednost kojom smo osnažili međunarodni položaj u politici modernog suvereniteta znači lakše, brže, učinkovitije ostvarivanje nacionalnih ciljeva i prioriteta, s ojačanom financijskom snagom zahvaljujući članstvu u EU“, ocijenio je premijer, kazavši da je zato ovih 33 godine državnosti i 10 godina članstva u EU sjajna prigoda za Hrvatsku, da budemo ponosni na ovo što smo napravili.

Predsjednik Vlade s ministrima sudjelovao je na misnom slavlju koju je u Bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu, predvodio zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

Središnja svečanost proslave Dana državnosti i 10. obljetnice hrvatskog članstva u Europskoj uniji bit će svečani koncert u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.
 

Pisane vijesti