Predsjednik Vlade Plenković: Dijana Vican nova je predsjednica Stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja

  • Slika /Vijesti/2017/01 siječanj/30 siječnja/DSC_9393.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je danas prvim sastankom novog Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Imenovanjem novog Povjerenstva i održavanjem prve sjednice nastavlja se cjelovita reforma odgoja i obrazovanja te razvoj znanosti i tehnologije. Uz predsjednika Vlade bio je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Predsjednicom Posebnog stručnog povjerenstva imenovana je prof. dr. sc. Dijana Vican, a članovima akademik Ivica Kostović, akademik Miroslav Radman, akademkinja Milena Žic Fuchs, prof. dr. sc. emeritus Josip Milat, prof. dr. sc. Slobodan Uzelac, prof. dr. sc. Drago Šubarić, prof. dr. sc. Pero Lučin, prof. dr. sc. Vedran Mornar, prof. dr. sc. Davor Romić i dr. sc. Vilmica Kapac.

U izjavi za medije nakon sastanka, predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je članovima Povjerenstva što su se pristali angažirati  na ovoj izrazito važnoj temi za hrvatsku budućnost i obrazovanje, za mlade i djecu, za kvalitetno povezivanje obrazovnog sustava i tržišta rada. „Cilj je nastaviti sve aktivnosti vezane uz obrazovnu reformu, provoditi Strategiju koju je donio Hrvatski sabor, angažirati se na ažuriranju Akcijskoga plana, oformiti ekspertne radne skupine i uz što veći društveni konsenzus prionuti radu na cjelovitoj obrazovnoj reformi“, rekao je predsjednik Vlade.

Kada je riječ o članovima Povjerenstva, predsjednik Vlade istaknuo je da se radi o vrlo iskusnim i kvalitetnim znanstvenicima, stručnjacima u svojim disciplinama na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini. „Drago mi je što sastav ovog Povjerenstva odražava pluralistički stav i duh i siguran sam da će pridonijeti širokom društvenom konsenzusu o obrazovnoj reformi“, istaknuo je.

Predsjednik Vlade naglasio je da su se u Državnom proračunu za 2017. gotovo dva puta povećala sredstva rezervirana za obrazovnu reformu. „Ministar Barišić ima trajnu zadaću da zajedno sa svojim suradnicima da punu podršku radu Povjerenstva i nastavi s procesom reforme. Očekujem da će tome svoj doprinos dati sve institucije, svi zainteresirani akteri i sve političke stranke te da ćemo u suradnji s Hrvatskim saborom pridonositi tome da budući hrvatski mladi koji će izaći na tržište rada budu konkurentni i kompetentni, da imaju široko opće obrazovanje, specijalistička znanja, da znaju usvojiti ključne metodološke aspekte i analitike i sinteze.“ Predsjednik Vlade naglasio je da je važno da mladi zauzimaju kritički stav prema svim pojavnostima oko njih i da budu mobilni i koriste mogućnosti koje smo dobili članstvom u Europskoj uniji.  

Prof.dr.sc. Dijana Vican, predsjednica Povjerenstva, istaknula je da svi članovi Povjerenstva imaju volju pridonijeti odgoju i obrazovanju, znanosti i tehnologijama i razvoju djece, učenika i mladih. „Vjerujem da ćemo ispuniti sve zadaće koje smo dobili, a to je prije svega pokazati da ništa nije zaustavljeno, da je nešto u bržem, a nešto u sporijem tijeku. Sve ćemo probleme rješavati dogovorno, a svoje ćemo rezultate predstaviti uskoro“, kazala je predsjednica Povjerenstva. 

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kazao je da su članovi Povjerenstva potvrđeni i istaknuti stručnjaci koji će svojim znanjem, iskustvom i vještinama pridonijeti unaprjeđenju sustava i nastavku reforme obrazovanja.

Upitan o kriterijima za odabir članova Povjerenstva, predsjednik Vlade kazao je kako su oni birani po stručnosti. „Vodili smo računa o pluralističkom pristupu svim temama koje su vezane za obrazovanje. Želimo o ovoj temi imati široki konsenzus i mislim da dosadašnje iskustvo i javni, stručni, pa i politički rad članova ovoga Povjerenstva na različitim položajima u proteklih 26 godina hrvatske države jamči i kvalitetu, ali i angažiranu i argumentiranu raspravu“. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković