Predsjednik Vlade Plenković na Europskom vijeću o migrantskoj krizi, odnosima s Rusijom i Brexitu

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/listopad/21 listopada/PVRH_Bruxelles.png

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća. Po završetku prvog dijela sastanka, premijer Plenković u izjavi za novinare rano jutros, osvrnuo se na glavne teme o kojima se razgovaralo, migrantskoj krizi i odnosima s Rusijom, te izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. 

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da sve članice uvažavaju činjenicu da je Rusija veliki globalni akter, koja je u stanju usporedno djelovati na nizu međunarodnih tema i kriznih žarišta, te da ju se, u tom pogledu, doživljava kao zemlju s kojom bi se Unija vrlo rado vratila na relacije od prije 10 do 15 godina, kada je bila riječ o strateškom partnerstvu i namjeri Europske unije da se zajednički djeluje u multilateralnim forumima i da se razvija kvalitetna suradnja između EU i Rusije.„Nakon svega onoga što vidimo, s aktivnim ili zamrznutim konfliktima u najbližem susjedstvu Europske unije, to povjerenje koje se u tom trenutku željelo pokloniti Rusiji, u ovom trenutku, siguran sam iz ove rasprave koju sam danas vidio, ne postoji u toj mjeri, a s druge strane postoje jasno izraženi trgovinski i gospodarski interesi, pa i pritisak u pojedinim članicama, kako bi se te relacije ponovno dovele na neku višu razinu“.

Dodao je da su svi zabrinuti zbog situacije u Siriji, što će se reflektirati u dijelu zaključaka koji se odnose na Siriju, ali i istaknuo da ne misli da će na ovom sastanku biti detaljnih zaključaka na tu temu.  „Apelirali smo na prekid vatre, suzdržavanje od daljnjih neprijateljstava, politički proces koji bi se trebao odviti pod okvirom UN-a“, rekao je predsjednik Vlade.

Što se tiče migrantske krize, premijer Plenković kazao je da je dobro da je na snagu stupila uredba koja se odnosi na europsku graničnu i obalnu stražu. „Također je jako važno da se jednako tretiraju zemlje koje su unutar i izvan Schengena, što je za nas posebno važno, s obzirom da se pripremamo da steknemo sve preduvjete i da se, kroz proces evaluacije koji Komisija radi, u dogledno vrijeme priključimo Schengenskom prostoru“, istaknuo je.

„Na kraju samoga sastanka Theresa May izvijestila nas je o namjerama Ujedinjenog Kraljevstva da sredinom ili krajem ožujka notificiraju ostale članice Europske unije i Vijeća da se kreće u postupak, sukladno članku 50., nakon negativnog referenduma koji se odvio prije nekoliko mjeseci“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Fotografija: Hina/ EPA/YOAN VALAT 

 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković