Predsjednik Vlade Plenković na svečanosti u Maastrichtu i na Europskom vijeću u Bruxellesu

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/listopad/20 listopada/Brux.jpg

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je četvrtak na svoj prvi summit zemalja članica EU-a na kojem su glavne teme migracija, odnosi s Rusijom i trgovinska politika EU-a.

Prije Bruxellesa premijer Plenković u Maastrichtu je sudjelovao na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice potpisivanja Ugovora iz Maastrichta i sastanku na vrhu Europske pučke stranke.

“Ovo je moje prvo Europsko vijeće na kojem ću, prije svega, pozdraviti svoje nove kolege, nakon što sam danas već vidio predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, Komisije Jean-Claudea Junckera, kancelarku Merkel i ostale kolege iz stranačke obitelji. Jutros smo na summitu EPP-a u Maastrichtu obilježili 25. obljetnicu jednog od temeljnih Ugovora EU-a“, rekao je po dolasku na sastanak premijer Plenković.

Novinare je zanimao sadržaj razgovora s Petrom Porošenkom i kancelarkom Merkel o Ukrajini. Premijer je kazao da se govorilo o dvjema temama, iznalaženju svima prihvatljivog rješenja za stupanje na snagu sporazuma o pridruživanju Ukrajine, nakon negativnog referenduma u Nizozemskoj, te o postizanju dogovora o trajnoj viznoj liberalizaciji za ukrajinske državljane. Podsjetio je da je Ukrajina, prema stavu Europske komisije, te kriterije ispunila još prije osam mjeseci. „Europski je parlament dao pozitivno mišljenje, sad je red na Vijeću“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjednik Plenković odgovarao je i na pitanja brojnih stranih novinara koje je, između ostalog,  zanimalo i o čemu se raspravljalo u vezi s Rusijom.  Predsjednik Vlade Plenković rekao je da o tome pitanju Europska unija mora zauzeti načelna stajališta. 

„Mnogo godina sam bio uključen u odnose s Ukrajinom, o istom smo pitanju razgovarali jutros na summitu EPP-a i veselimo se rješenju koje će omogućiti liberalizaciju viznog režima za građane Ukrajine“, kazao je Plenković. 

Na upit o stanju u Siriji, premijer je kazao da Unija mora biti vrlo principijelna i odgovarajuće reagirati.

Fotografija: Council of the European Union

Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković