Predsjednik Vlade Plenković: Postigli smo dogovor o lakšem prelasku granica

Slika /Vijesti/2017/04 travanj/29 travnja/Sastanak.jpg

Na marginama Europskoga vijeća u Bruxellesu, hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar postigli su u subotu, na trilateralnom sastanku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom, dogovor o primjerenijem protoku prometa i  izbjegavanju gužvi na granicama.

Nakon sastanka, predsjednik Vlade novinarima je izrazio svoje zadovoljstvo dobrim i konstruktivnim sastankom:
 
„Predstavnici Komisije dodatno su pojasnili na koji se način mogu provoditi revidirani schengenski zakoni koji su uveli sustavne kontrole na vanjskim i schengenskim granicama. Danas smo dogovorili da će nam Komisija pomoći u provedbi novih pravila na način da će se sa sustavnih na ciljane kontrole, temeljem vodiča koji je Komisija izradila, moći prelaziti kada granična policija utvrdi da su čekanja na granicama veća od 15 minuta'', pojasnio je Plenković.
 
Dodao je da to znači da sada vrlo jasno imamo, potvrđen od strane Komisije, pravno utemeljeni način koji dopušta graničnoj policiji da u skladu s procjenom rizika lakše prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole.
 
,,Ovakva situacija trebala bi smanjiti gužve, omogućiti primjereniji protok prometa i izbjeći velike gužve, osobito u turističkoj sezoni“, kazao je Plenković. 
 
Zahvalio je slovenskom premijeru Ceraru na razumijevanju i istaknuo da je ovo jedna od situacija u kojoj se moraju, uz potporu Komisije, učiniti zajednički napori da jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti ne naprave štetne posljedice na gospodarstvo i turizam, kao i na ukupno ozračje u odnosima. 
 
,,Primjena ovog dogovora praktički može započeti odmah. Želimo pokazati da smo pouzdani čuvar granica Europske unije, uz dnevnu suradnju naših graničnih policija i tu zaista zahvaljujem još jednom svim policajcima koji predano i angažirano rade kako bi se olakšala ova situacija'', naveo je Plenković.

Naglasio je kako je najbitnije što su razjasnili postojeći pravni okvir koji omogućuje manje gužve na granicama.
 
,,Kolega Cerar je pokazao dobru volju. Slovenija je nama prijateljska zemlja, obje smo turističke destinacije i smatramo da moramo naći rješenje koje će dati vjerodostojnost Sloveniji, koja je već u Schengenu i vjerodostojnost nama koji se spremamo za Schengen“, dodao je Plenković. 
 
Predsjednik Vlade potvrdio je da Hrvatska 27. lipnja ulazi u Schengenski informacijski sustav što znači da će hrvatska policija i sve naše službe imati jednak pristup bazi podataka kao i sve ostale članice koje su u Schengenu.
 
„To je jedan od naših koraka u procesu evaluacije pune pripreme za Schengen. Nakon toga će Europska komisija donijeti svoje izvješće u studenome. Očekujem da da će onoga trenutka kada se iz tehničkih evaluacija prijeđe u političko odlučivanje, Hrvatska dati dovoljno konkretnih argumenata o učinkovitom nadzoru, prije svega vanjske granice'', rekao je Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković