Predsjednik Vlade Plenković primio ministricu vanjskih poslova Australije Bishop

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/10 srpnja/Foto.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima Julie Bishop, prvu australsku ministricu vanjskih poslova koja je posjetila Hrvatsku. 

Hrvatska i Australija obilježavaju 25. obljetnicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, dijeleći zajedničke vrijednosti zapadnih demokracija i međusobno cijeneći doprinose u radu multilateralnih organizacija, osobito u okviru Ujedinjenih naroda. Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo jačanjem političkoga dijaloga, ali i poslovnih kontakata.

Hrvatska također vodi računa o velikoj hrvatskoj zajednici u Australiji, osobito o očuvanju jezika i kulture i iznimno cijeni odluku australske Vlade, koja  je priznala hrvatski jezik i koja financira njegovo učenje u državnim školama. Obje strane smatraju poželjnom još veću suradnju na području znanosti i obrazovanja te razmjenu znanstvenika, istraživača i studenata Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Macquarie u Sydneyu.

Hrvatska bilježi i stalni porast posjeta australskih turista i vjeruje da će i to, uz uspostavu Hrvatsko-australskih gospodarskih komora u više australskih država, pridonijeti jačanju gospodarskih odnosa i većim ulaganjima, osobito u prometu, energetici i prehrambenoj industriji.

Pisane vijesti | Andrej Plenković