​Predsjednik Vlade Plenković s Manfredom Weberom: Razmatrali smo ključne teme za budućnost Europe

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/6 ožujka/DSC_2011.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu,  njemačkog zastupnika Manfreda Webera koji je trenutno u obilasku država članica EU, uoči sastanka Europskog vijeća u Rimu povodom 60. obljetnice Rimskih ugovora.

Na sastanku u Banskim dvorima, predsjednik Vlade Plenković izvijestio je njemačkog zastupnika u EP-u Webera o ključnim postignućima Vlade RH, osobito glede uspostave političke stabilnosti u Hrvatskoj, nastavka gospodarskog rasta i stvaranja kvalitetnijeg poslovnog ozračja, kao i o drugim reformskim i zakonodavnim aktivnostima. 
 
Nakon sastanka u Klubu zastupnika HDZ-a, na kojem su predsjednik Vlade Plenković i Weber zajedno raspravili o izazovima pred Europskom unijom te važnosti jačanja političkih stranaka matice u Europi, Plenković i Weber dali su izjavu medijima.
 
Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako je s dojučerašnjim kolegom iz Europskoga parlamenta i prijateljem Weberom razmatrao scenarije iz Bijele knjige koju je predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Naglasio je kako su razmatrali ključne teme za budućnost Europe, posebno vezano uz demokratski legitimitet, gospodarska i socijalna pitanja, globalnu ulogu Europske unije, kao i o pravnoj sigurnosti te širim sigurnosnim izazovima s kojima se Unija suočava.
 
Njemački zastupnik Weber izrazio je zadovoljstvo svojim boravkom u Hrvatskoj i mogućnostima uvida u aktualno stanje i perspektive zemlje. Kazao je kako očekuje da na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu za predsjednika Vijeća bude ponovno izabran aktualni predsjednik Donald Tusk. Pojasnio je kako su trenutno dvije glavne teme na dnevnom redu EU.
 
,,Jedna su migracije. Europska pučka stranka želi nadzor granice i zadaća nam je zaustaviti ilegalne migracije. Druga tema je gospodarstvo. Moramo kreirati rast i zato trebamo nove trgovinske odnose s međunarodnim partnerima te daljnje napore za jačanje zajedničkog tržišta Europske unije. EPP je najveća skupina i pokretačka snaga u Europskom parlamentu i možete računati da će se nacionalni interesi Hrvatske razvijati na europskoj razini'', poručio je Weber.
 
Novinare je zanimao komentar predsjednika Vlade Plenkovića na prigovore iz opozicije koji su mu upućeni zbog današnje konferencije za medije, na kojoj je sudjelovao i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Predsjednik Vlade ocijenio je smiješnima kritike predsjednika SDP-a Davora Bernardića te pojedinih političkih aktera.
 
„Imamo ozbiljan problem uočen na temelju istrage, koju sam naložio kao predsjednik Vlade, u funkcioniranju dijela službi Vlade. Ako je riječ o opravdanoj sumnji da je bilo nezakonitosti i nepravilnosti, onda je moja dužnost kao predsjednika Vlade da o tako krupnoj političkoj stvari pokrenem dijalog s glavnim državnim odvjetnikom. Njegova je zadaća, da se po službenoj dužnosti bavi ovakvim temama i zbog toga je on danas bio na sastanku. To je dobro, a ne loše, prema tome, ako oporba baš nikada nema ništa korisnoga i dobroga za reći, mogli su radije takve komentare i prešutjeti“, odgovorio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Priopćenja