Predsjednik Vlade Plenković s norveškim ministrom vanjskih poslova

  • Slika /Vijesti/2017/02 veljača/13 veljače/DSC_0743.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je danas, u Banskim dvorima, ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške Børgea Brendea.  

Izrazio je zadovoljstvo političkim odnosima između dvije zemlje, kao i u okviru suradnje u Sjevernoatlantskom savezu, te dodao da se 20. veljače obilježava 25. obljetnica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške.
 
Naglasio je pozitivne zimske ekonomske prognoze Europske komisije za Republiku Hrvatsku,  koje predviđaju gospodarski rast od 3,1 % za 2017. godinu. „To je posebno važno u kontekstu izlaska iz Procedure prekomjernog deficita kao i ispunjavanja kriterija iz Maastrichta“, kazao je predsjednik Vlade. Pritom je istaknuo da se i nezaposlenost smanjuje te dodao da od 1. ožujka kreću nove mjere za nezaposlene, posebno dugotrajno nezaposlene te one sa nižom stopom obrazovanja.
 
Ministar Brende je  u kontekstu bilateralne suradnje naglasio mogućnost korištenja Norveškog financijskog mehanizma (Norway Grants – NG), koji je komplementaran ciljevima Vlade Republike Hrvatske, a o čemu pregovori za razdoblje do 2021. započinju u ožujku.
 
Razgovarali su i o situaciji u Europskoj uniji uoči izbora u Njemačkoj i Francuskoj te pregovora o izlasku Ujedinjene Kraljevine. Bilo je riječi i o važnosti odnosa s Turskom, kada je riječ o migracijama. Također, razmijenili su mišljenja o trenutnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, pri čemu je ministar Brende istaknuo da je Hrvatska čimbenik stabilnosti u ovom dijelu Europe.  

Pisane vijesti | Andrej Plenković