Predsjednik Vlade Plenković s povjerenicom EK Johansson

  • Slika /Vijesti/2021/travanj/23 travanj/8.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima povjerenicu Europske komisije za unutarnje poslove Ylvu Johansson. Sastanku je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Razgovarali su o temama od zajedničkog interesa Hrvatske i Europske unije, a posebno o novom Paktu o migracijama i azilu, čiji je cilj obustaviti nezakonite tokove s kojima je EU suočena od migracijske krize iz 2015. i 2016. te osposobiti Uniju i države članice za učinkovitije upravljanje migracijama.
 
Premijer Plenković naglasio je da je za Hrvatsku, kao državu na vanjskoj granici Europske unije, izuzetno važno da se u raspravi o novom Paktu definiraju ključna pitanja kao što su odgovornost i solidarnost, procedure na vanjskim granicama, jačanje suradnje s trećim državama, učinkovitija provedba postupaka vraćanja migranata koji ne ostvaruju pravo na boravak u Europskoj uniji te zakoniti putovi migracija. Hrvatska, zahvaljujući značajnim ulaganjima u tehničku opremu za nadzor granice i u kapacitete svoje granične policije, učinkovito štiti vanjsku granicu Europske unije i spremna je štititi vanjsku granicu Schengenskog prostora.
 
Bilo je riječi o članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru, a povjerenica Johansson je na sastanku Vijeća za unutarnje poslove 12. ožujka ove godine potvrdila da je Hrvatska uspješno okončala postupak evaluacije i osigurala punu primjenu schengenske pravne stečevine te je podržala donošenje relevantne političke odluke.
 
U tom je kontekstu bilo riječi i o stanju migracija u susjednim državama te je naglašeno da je za smanjenje kontinuiranog migracijskog pritiska na hrvatsku granicu ključno bolje upravljanje migracijama duž cijelog istočno-sredozemnog pravca.

Pisane vijesti