Predsjednik Vlade Plenković: Smirimo loptu i trezveno pristupimo rješavanju problema

Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/16 ožujka/Sjednica VRH 2.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se, otvarajući sjednicu Vlade, na aktualna zbivanja u proteklom tjednu.

Govoreći o situaciji u Agrokoru, predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako trebaju smiriti loptu i vrlo trezveno pristupiti dijalogu te kako od kompanije i vjerovnika očekuje da u vrlo kratkom roku zajednički pristupe planu razrješavanja poteškoća u poslovanju. Ponovio je da je ta tvrtka značajan subjekt hrvatskoga gospodarstva ističući da će Vlada pratiti sve aktivnosti vezane uz nju. „Uloga Vlade je voditi  računa o ukupnoj stabilnosti i održivosti gospodarskog i financijskog sustava zemlje'', kazao je.

Podsjetio je da je Hrvatska dobila i treću potvrdu o promjeni izgleda kreditnoga rejtinga agencije Moody's, koja je izglede iz negativnih pretvorila u stabilne. Time je potvrđen dobar trend, a olakšano je i izdavanje obveznica na međunarodnom tržištu. Naime, Hrvatska je izdala obveznice u iznosu od 1,25 milijardi eura uz kamatu od 3,19 posto te će tim sredstvima refinancirati dug koji dospijeva u travnju.

Predsjednik Vlade istaknuo je da se izdavanjem ovih obveznica ne stvara novi javni dug, a znatno manje kamate dokaz su ispravne politike u kontekstu smanjenja javnog duga i proračunskog deficita. „Zadovoljni smo kontinuirano dobrim pokazateljima o rastu BDP-a“, rekao je.

Hrvatska gospodarska komora organizirala je konferenciju o Hrvatskoj kao zemlji poželjnoj za ulaganja, na kojoj je premijer Plenković predstavio sve Vladine aktivnosti koje se odnose na administrativno rasterećenje gospodarstva i jačanje pravnog okvira i sigurnosti potencijalnih ulagača. „Uz političku stabilnost najvažnije je da Hrvatska, svima koji ovdje žele poslovati, djeluje tako da svoj poslovni plan i program mogu realizirati u predvidivim okolnostima, kao što to i priliči članici Europske unije“, kazao je predsjednik Vlade. Poruke koje je Vlada poslala na toj konferenciji prije svega se odnose na intenzivan rad na Nacionalnom programu reformi. „Taj će dokument, uz Program rada Vlade, biti ključan za provođenje strukturnih reformi koje će potaknuti gospodarski rast i razvoj zemlje“, naglasio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uveo je praksu redovnog izvješćivanja zastupnika u Hrvatskome saboru i hrvatske javnosti o ključnim temama Europskoga vijeća pa je tako i jučer održana rasprava o zaključcima Vijeća održanog prošloga tjedna u Bruxellesu. Izložio  je ključne stavove Hrvatske kada je riječ o proširenju Europske unije na zemlje jugoistočne Europe. „U našem je interesu pomoći susjedima u poduzimanju reformi, reafirmirati njihovu europsku perspektivu, provoditi obveze iz Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji i potaknuti ih na ispunjavanje kriterija po nizu poglavlja“, rekao je.

Razgovaralo se i o gospodarskom rastu, zapošljavanju, novim radnim mjestima, migracijama te obrambenoj i sigurnosnoj politici. Podsjetio je da je Hrvatska povećala proračunska sredstva za obranu, što je dobro prihvaćeno među članicama. Posebno je važnim istaknuo jučerašnji razgovor u Saboru o scenarijima za budućnost Europe, u kontekstu predstojećeg sastanka Europskog vijeća u Rimu povodom 60. obljetnice Rimskih ugovora. „Naša je poruka jasna i sastoji se od tri temeljna cilja – ojačati demokratski legitimitet europskih institucija, omogućiti da građani osjete konkretnu korist od zajedničkih politika i redistributivne snage europskoga proračuna te odgovoriti na globalne izazove“.
 
Predsjednik Vlade i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport sastali su se ranije ovoga tjedna s izaslanstvom Hrvatskog olimpijskog odbora. „Moramo podržavati hrvatski šport, ali se i osvrnuti na negativne fenomene koji se događaju u sportu. Zato u ime Vlade snažno osuđujem sve oblike huliganizma, divljaštva i nasilja na stadionima“, istaknuo je premijer Plenković i poručio da će Vlada učiniti sve da se te pojavnosti iskorijene. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković