Predsjednik Vlade Plenković: U veljači ćemo održati sjednicu Vlade u Sisku

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/20 prosinca/sisak.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković  posjetio je danas Sisačko-moslavačku županiju. Susreo se sa županom Ivom Žinićem te gradonačelnicom Grada Siska Kristinom Ikić Baniček.

„Na sastanku su nas upoznali  s ključnim razvojnim projektima, gospodarskom i socijalnom situacijom, kad je riječ i o gradu Sisku i o Sisačko-moslavačkoj županiji“,  kazao je predsjednik Vlade nakon sastanka.

„Jasno je da moramo nastaviti s kvalitetnijim prometnim povezivanjem grada Siska. Za vrijeme mandata ove Vlade očekuje se napredak na povezivanju od Lekenika do Siska; nastojat ćemo to pitanje staviti na prioritetnu listu i nadležnog ministarstva i Hrvatskih cesta. Dogovorili smo se da ćemo tijekom veljače organizirati sjednicu Vlade u Sisku, kao važan politički signal. Ova je županija na određen način simptomatična za one procese koji su se zbili u tranziciji,  a nisu pozitivno djelovali na Sisak kao ranije industrijsko središte“, dodao je i nastavio:  „U ovom trenutku moramo dati signal kako pomoći u razvojnom, gospodarskom i socijalnom smislu županiji koja ima i negativne demografske trendove. Zadaća Vlade je da napravi maksimum kako bi se razvoj ove županije i Siska, ali i drugih gradova i općina usmjerio u pozitivnom pravcu. Velik je broj projekata za koje grad i županija već imaju pripremljenu dokumentaciju, bilo za financiranje sredstvima Europske unije ili iz drugih izvora. Nastojat ćemo tražiti rješenja kako da Vlada pomogne razvoju ove županije. Naravno da će pitanje INA-e kao ključne rafinerije biti jedna od temeljnih zadaća moje vlade i dio paketa našeg cjelovitog bavljenja INA-om. Sva nadležna ministarstva su  u fazi analize situacije i prikupljanja svih  detaljnih informacija. Kad dođemo u fazu da pristupimo ovom pitanju na cjelovit  način, vodit ćemo računa o svim aspektima rada rafinerije i svega što ona znači za Sisak, za ljude koji ovdje žive, za kooperante, za obitelji“, naglasio je predsjednik Vlade Plenković.

Župan Žinić istaknuo je probleme na području županije, slabu demografsku sliku, nedostatak radnih mjesta.

„Uz cestovnu povezanost koju želimo poboljšati, želimo da, osim Rafinerije, i Petrokemiju sačuvamo kao važnu industrijsku granu. Razgovarali smo o čitavom nizu projekata, među ostalim – i onome Sveučilišta u Sisku. Tako se pridružujemo ideji Vlade o decentralizaciji državnih funkcija.  Sisak za to ima mogućnosti i  potencijala.  Razgovarali smo i o drvnoj industriji, nastavio je župan Žinić, dodajući da je  drvna industrija u županiji možda najrazvijenija, te da se, uz brigu oko preraspodjele rudnih i šumskih bogatstava,  mora voditi računa da se ona ovdje i prerađuju.
Gradonačelnica Grada Siska Ikić Baniček izražava zadovoljstvo što se ovaj sastanak održao i veseli se sjednici Vlade u Sisku u veljači iduće godine. „Vidjet će se  što će nakon ovog sastanka uslijediti, hoće li Sisak dobiti bolju prometnu povezanost, kazala je gradonačelnica. Pozdravila je činjenicu što je osnovano Ministarstvo državne imovine, izrazila nadu da će se brže i bolje donositi odluke te da će zapuštena imovina biti dana na korištenje  jedinicama lokalne samouprave. „Mi imamo konkretne projekte koje želimo nominirati za fondove Europske unije,  prije svega pitanje stare upravne zgrade Željezare  u kojoj želimo tehnološki park te vojarnu u Lađarskoj ulici kojoj želimo dati svrhu kampusa, kongresnog centra, sadržaja koji bi u Sisak privukao mlade“, zaključila je gradonačelnica Ikić Baniček.

Pisane vijesti