Predsjednik Vlade položio vijenac na grob Josipa Jovića

ARŽANO, 31. ožujka 2009. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader položio je danas u Aržanu kod Imotskoga vijenac i zapalio svijeću na grobu prvoga poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je izgubio život na Plitvicama na današnji dan prije osamnaest godina.

Po povratku iz posjeta Mostaru gdje je otvorio međunarodni sajam gospodarstva i sastao se u hrvatskom konzulatu s novoimenovanim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom, premijer Sanader je na mjesnom groblju u Aržanu položio vijenac na grob Josipa Jovića.

Premijera su dočekali majka pokojnoga Josipa Jovića Marija i drugi članovi obitelji, mještani i dužnosnici Aržana te mjesni župnik.

Nakon što je položio vijenac i zapalio svijeću premijer Sanader rekao je da je želio odati počast prvoj žrtvi Domovinskoga rata u tjednu u kojemu Hrvatska postaje članica NATO saveza.

Istaknuo je da time na simboličan način želi odati počast i svim hrvatskim domoljubima koji su dali svoje živote i omogućili da Hrvatska bude slobodna država i čimbenik međunarodne zajednice, podsjetivši da je Hrvatska do kraja ove godina nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN). Ulaskom u NATO, rekao je Sanader, Hrvatska je ostvarila jedan od dvaju vanjskopolitičkih ciljeva, a za drugi - ulazak u EU - rekao je da će to Hrvatska ostvariti te ponovio da to neće platiti teritorijem.

Premijer Sanader nakratko je posjetio i kuću obitelji Jović gdje su ga dočekali majka Josipa Jovića i članovi njegove obitelji. Rekavši da je ponosna što je njezin sin kao hrvatski redarstvenik položio život za voljenu domovinu, Josipova majka Marija dodala je da je Ivo Sanader prvi hrvatski premijer koji je, 18 godina nakon što je poginuo njezin sin, posjetio Josipov grob.

Josip Jović poginuo je na Uskrs, 31. ožujka 1991., u akciji protiv srpskih terorista koji su na Plitvicama balvanima zapriječili prometnicu.



Pisane vijesti