Predsjednik Vlade posjetio Oxford

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_posjetio_oxford.jpg

"Ne bude li europski kontinent stvarao drukčiju sadašnjost i budućnost, povijest će se ponavljati"...

OXFORD, 23. svibnja 2007. (Hina) - Nacionalizam je još uvijek snažan u jugoistočnoj Europi, ali ne i u Hrvatskoj gdje je smanjen na minimum, osobito od 2003. godine kad je HDZ došao na vlast i vodi politiku normalizacije i dobrih odnosa sa susjedima, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu navečer u Oxfordu.

"Želio bih da i Srbija krene tim putem", dodao je Sanader u svom govoru studentima prestižnog sveučilišta u Oxfordu, gdje je u Centru za europske studije održao predavanje na poziv rektora tog sveučilišta Chrisa Pattena.

"Ne bude li europski kontinent stvarao drukčiju sadašnjost i budućnost, povijest će se ponavljati", rekao je Sanader. "Europski je kontinent kroz svoju povijest svjedočio najvećim tragedijama, od svjetskih ratova do genocida, međusobnih dominacija i borbi za teritorij", rekao je Sanader, dodajući da ne želi ponavljanje takve povijesti.

Chris Patten, bivši povjerenik Europske komisije, kazao je kako je "Hrvatska vrlo važan i uspješan igrač u Europi, važna europska država".

Sanader je kazao da je s velikim zadovoljstvom prihvatio Pattenov poziv da govori studentima europskih studija o temi europskog zajedništva, o kojoj inače kao političar najradije govori.

"Smatram da je to jedan velik i sjajan projekt, ali da ima izgleda samo ako u njemu zaista sudjeluju sve zemlje. To znači da Hrvatska mora biti članica Europske unije, ali to moraju biti i ostale zemlje regije", rekao je Sanader.

On je dodao da je Hrvatska postala zemlja uzor i da se velika pažnja posvećuje ljudskim pravima i demokraciji, a da će tako biti i ubuduće.

Odgovarajući na pitanje studenata je li raspad Jugoslavije bio neizbježan, Sanader je kazao da se to nije moglo izbjeći. "Ideju ujedinjenja još su u prošlosti Hrvati zagovarali, ali ta ideja nije funkcionirala", rekao je.

Studente s Oxforda zanimalo je mišljenje hrvatskog premijera o tome što će se dogoditi ako Rusija uloži veto u UN-u na rezoluciju kojom bi se omogućila neovisnost Kosova. Sanader je odgovorio da je, u slučaju da se to doista dogodi, najvažnije da Europa ostane jedinstvena.

Studenti su Sanadera pitali hoće li Hrvatska sudjelovati na izborima za Europski parlament 2009., a premijer je rekao da bi to bilo "jako dobro i lijepo".

"Ali ako ne bude baš tada, već šest mjeseci poslije, nije ništa strašno. Uostalom i Bugarska i Rumunjska naknadno glasuju za Europski parlament", rekao je hrvatski premijer.



Pisane vijesti