Predsjednik Vlade pred čelnicima EPP-a

BRUXELLES, 18. lipnja 2009. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader upoznao je u četvrtak u Bruxellesu čelnike Europske pučke stranke sa svojim prijedlozima za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, istaknuvši da je iznio "dramatiku trenutka".

"Iznio sam ključni problem, a to je da se europske vrijednosti na kojima se temelje europske integracije dovode u pitanje činjenicom da jedna zemlja blokira drugu zbog istog pitanja zbog kojeg je ona mogla ući u EU, a to je otvoreno granično pitanje. Iznio sam dva prijedloga, koji bilo jedan ili drugi ili njihova kombinacija dopuštaju i Hrvatskoj i Sloveniji da budu sigurne da nijedna zemlja neće prejudicirati granicu svojim dokumentima. Iznio sam također dramatiku trenutka", rekao je Sanader nakon završetka sastanka čelnika Europske pučke stranke.

Premijer Sanader došao je s dva prijedloga za deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, ako se ne pronađe rješenje na temelju prvog prijedloga povjerenika Ollija Rehna, koji je prihvatio Hrvatski sabor.

Prvi je prijedlog da vlade i parlamenti Hrvatske i Slovenije donesu zajedničku izjavu u kojoj se kaže da nijedna odluka, nijedan dokument ne prejudicira granicu. Ako Slovencima nije prihvatljiv ni taj prijedlog, Sanader predlaže da se od pravnih službi Europske komisije i Vijeća EU-a zatraži zajedničko mišljenje o tome je li uopće pravno moguće da Hrvatska ili bilo koja druga zemlja u pregovorima s EU-om može prejudicirati granicu. Ako bi to te dvije pravne službe potvrdile, Hrvatska bi bila spremna povući te dokumente.

Premijer je naglasio da prihvaćanje jednog od tih prijedloga mora podrazumijevati trenutačnu deblokadu pregovora.

Sanader je rekao da su čelnici EPP-a pozorno saslušali njegove prijedloge, koji su podijeljeni i u pisanom obliku te da očekuje pozitivan odjek.

Sanader je nakon završetka sastanka EPP-a dodao da su vlasti u Hrvatskoj do sada bile "namjerno suzdržane, jer nisu htjele ulaziti u kampanju za europske izbore. Sada kada su izbori iza nas vrijeme je da se EU pozabavi i problemima koji se ne tiču samo Hrvatske nego se općenito tiču europskih vrijednosti i budućih proširenja".

Sanader je rekao da se u četvrtak neće sastati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom. "Čuo sam se s njim telefonom i dogovorili smo se da ćemo se idućih dana dogovoriti za jedan sastanak", rekao je.

Hrvatski premijer je rekao da ni sa sastanka povjerenika za proširenja Ollija Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvataske i Slovenije ne očekuje "velike stvari".

"Ne očekujem od tog sastanka neke velike stvari jer se hrvatska pozicija zna. Mi smo prihvatili prijedlog koji je bio 'uzmi ili ostavi', Slovenci su išli s amandmanima koje mi ne možemo prihvatiti", rekao je Sanader.



Pisane vijesti