Predsjednik Vlade: Predložit ću Hrvatskom saboru da novi ministar zdravstva bude Vili Beroš

Slika /Vijesti/2020/01 siječanj/28 siječnja/0-02-05-58238602f8d0ac6b9248f17a1f397d53b1f2cb8e875af97069799514829d2457_f1c7d1bf.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima kazao je da će Vilija Beroša predložiti Hrvatskom saboru za novog ministra zdravstva. Istaknuo je da je riječ o osobi koja poznaje sustav iznutra te vrlo brzo može preuzeti funkciju ministra zdravstva.

"Nakon konzultacija s Odborom za zdravstvo HDZ-a, užim vodstvom stranke i telefonskih konzultacija s kolegama u parlamentarnoj većini želim obavijestiti javnost da ću Hrvatskom saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude izvanredni profesor, doktor Vili Beroš, trenutno pomoćnik ministra zdravstva", rekao je Plenković.

Istaknuo je da je riječ o osobi koja poznaje sustav iznutra te vrlo brzo može preuzeti funkciju ministra zdravstva.

Premijer smatra da posao ministra zdravstva treba raditi netko tko je upućen u aktivnosti samoga ministarstva, kazavši da je Vili Beroš više od dvije godine pomoćnik ministra.

"Iskusan je, dobro poznaje zdravstveni sustav, angažiran je i mislim da će javnost za vrijeme saslušanja na Odboru za zdravstvo Hrvatskoga sabora imati priliku malo bolje ga upoznati povrh javnih nastupa koje je imao", dodao je.

Predsjednik Vlade naglasio je da Beroš ima svoje stručne kompetencije i kvalifikacije te je riječ o neurokirurgu koji je ugledan među svojim kolegama.

"A ima i punu potporu i to unisonu stranačkog Odbora za zdravstvo, čiji je predsjednik prof. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb", ustvrdio je Plenković.

Zdravstveni sustav uvijek može i treba dodatna poboljšanja

Predsjednik Vlade novinarima je kazao da hrvatski sustav zdravstva uvijek može i treba dodatna poboljšanja.

"Cijeneći sva postignuća koja su do sada ostvarena, on će prionuti poslu da naš zdravstveni sustav učini dostupnijim i kvalitetnijim za pacijente, i da se dotakne ključne teme, a to je financiranje cijelog zdravstvenog sustava, koji nažalost generira određene gubitke", poručio je premijer.

Ima i puno akutnih tema kojima mora posvetiti pozornost, dodao je Plenković, od prekovremenih sati liječnika pa do bolje funkcionalne integracije bolnica.

Novi ministar zdravstva, pojasnio je premijer, bavit će se i međunarodnom zdravstvenom krizom zbog koronavirusa, koja je, dodao je, vrlo aktualna tema na razini Europske unije.

Predsjednik Vlade smatra da Milan Kujundžić neće okrenuti leđa parlamentarnoj većini u Saboru.

"Milan Kujundžić ima mandat u Saboru. Nije to takva prva situacija. Sasvim je prirodno da onaj tko je izvorno dobio mandat da se vrati i preuzme odgovornost u Hrvatskom saboru. Ne vidim tu nikakav problem niti bilo kakvu poteškoću", ustvrdio je Plenković.

Upitan hoće li vratiti sigurnosnu provjeru ministara, premijer smatra da bi bilo dobro osnažiti filtere određenih odabira.

"Kada krećete u mandat, imate vrlo jednostavnu logiku. Tražite kompetentne, stručne ljude u svojim područjima, s referencama koje imaju u svojoj karijeri. Svatko tko je došao na dužnost nije baš došao s ceste. I imate povjerenje. Dakle, to je ključni element. Neke stvari koje kasnije dođu nisu bile predmet razgovora, intervjua ili bilo kakvih unaprijed saznanja. Ali morat ćemo malo, po meni, osnažiti filtere određenih odabira, najprije na razini stranke, a onda možda kasnije i sustavno na razini države jer bi bilo lakše i dobro neke stvari znati ranije", zaključio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković