Predsjednik Vlade: Prijedlog državnog proračuna je realan i solidaran, a reflektira prioritete iz Programa Vlade

Slika /Vijesti/2017/11 studeni/23 studeni/67 sjednica VRH/DSC_7126.jpg

Protekloga tjedna obilježene su obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu, a Hrvatska je na dostojanstven način obilježila žrtvu onih koji su dali sve što su imali za slobodu Hrvatske“, poručio je na početku današnje sjednice Vlade predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. 

Zahvalivši još jednom svim hrvatskim braniteljima, najavio je da će Vlada na današnjoj sjednici usvojiti Konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnju osuđujuću prvostupanjsku presudu Ratku Mladiću. Ponovio je da Vlada dosuđenu kaznu doživotnog zatvora smatra primjerenom, ali i izražava žaljenje što nije došlo do poveznice s tadašnjim državnim vrhom Srbije koji je nedvojbeno suodgovoran za ono što se događalo u agresiji na Hrvatsku i na Bosnu i Hercegovinu. Također, izrazio je žaljenje što haaško Tužiteljstvo u optužnicu nije uvrstilo brojna zlodjela koja je Mladić počinio na teritoriju Republike Hrvatske.

Ranije ovoga tjedna u Slavonskom Brodu održana je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koju je predsjednik Vlade ocijenio kvalitetnom i sadržajnom. Istaknuo je da je ubrzana apsorpcija europskih sredstava, kao i ugovaranje projekata.

 „Puno smo toga već učinili, a tim kvartalnim susretima stvorit će se kontinuitet rada i fokusa naših aktivnosti u ovoj financijskoj perspektivi na revitalizaciju i gospodarski razvoj Slavonije i pet slavonskih županija“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

U tom je kontekstu izvijestio da je Vlada primila pismo župana pet sjevernih županija, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske, koje žele sličan naglasak na sjever Hrvatske.

„Unatoč komparativnoj razvijenosti, postoje i problemi, primjerice minimalnih plaća u tekstilnom sektoru i slično. Tu moramo također fokusirati naše aktivnosti i omogućiti učinkovitiju apsorpciju sredstava, osobito za veće projekte“, istaknuo je predsjednik Vlade, dodavši da će se u tu svrhu do kraja godine organizirati sastanak i s predstavnicima tih županija.

Jučer su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru predstavili Prijedlog državnog proračuna. Predsjednik Vlade ocijenio ga je realnim te dodao kako reflektira sve prioritete iz Programa Vlade.

„Proračun omogućuje puno toga za gospodarski razvoj i sektorske politike, ali ima i snažnu dimenziju društvene solidarnosti. S ovakvim planiranim proračunskim prihodima i s ozbiljnom disciplinom na rashodovnoj strani nastojat ćemo kroz izvršenje proračuna raditi na ključnim temama za budućnost Hrvatske, od demografske revitalizacije do niza drugih politika koje su u našem Programu i Nacionalnom programu reformi“, rekao je predsjednik Vlade.

Najavio je da će se iduća sjednica Vlade održati u Osijeku, 1. prosinca. Bit će to četvrta sjednica Vlade izvan Zagreba, a predsjednik Vlade kazao je da se na taj način daje važnost razvojnih prioriteta pojedinih dijelova Hrvatske.

Podsjetio je da je ministar financija sa svojim suradnicima prošloga tjedna obavio vrlo dobar posao prilikom izdavanja euro-obveznice. Istaknuo je da je time osigurano restrukturiranje duga cestarskog sektora po povoljnijim kamatama i boljom ročnosti kredita.

„Bez monetizacije omogućujemo da se ukupan iznos dugova, oko 5 milijardi eura, financira na bitno kvalitetniji i prihvatljiviji način“, poručio je.

Kazao je da će Vlada nastaviti s procesom refinanciranja nepovoljnih i skupih kredita, istaknuvši da je preduvjet za to stabilnost institucija vlasti i Vladina politika smanjivanja proračunskog manjka.

Predsjednik Vlade sudjelovao je, s ministrom rada i mirovinskoga sustava Markom Pavićem, na Social Summitu u Göteborgu, na kojem se raspravljalo o europskom socijalnom modelu.

Naglasio je da je ta tema važna za Hrvatsku i poticaj za nastavak dijaloga sa socijalnim partnerima. 

Pisane vijesti | Plenkovic Andrej