Predsjednik Vlade pustio u pogon nove trafostanice u Splitu

Predsjednik Vlade Ivo Sanader svečano je danas u Splitu pustio u pogon četiri trafostanice i novi visokonaponski kabelski sustav Hrvatske elektroprivrede, izgrađene u sklopu Programa Split.

SPLIT, 6. siječnja 2007.(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader svečano je danas u Splitu pustio u pogon četiri trafostanice i novi visokonaponski kabelski sustav Hrvatske elektroprivrede, izgrađene u sklopu Programa Split.

U izgradnju i rekonstrukciju tih HEP-ovih objekata od 2003. do 2006. uloženo je 218 milijuna kuna.

Split je desetljećima, što se elektroopskrbe tiče, "visio" praktički na jednoj žici, a ostvarenjem Programa Split, koji je nakon četverogodišnjih radova u funkciji od lanjskog kolovoza, najveći dalmatinski grad napaja se strujom s dvije strane - iz smjera Vrborana i Kaštela, rekao je predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak na svečanostu u trafostanici Vrboran.

Time je, osim smanjenja opasnosti i gubitaka u mreži, dvostruko povećana sigurnost elektroopskrbe i zauvijek su za nama ispadi iz sustava, rekao je Mravak.

Najavio je novi investicijski ciklus u osuvremenjavanju elektroopskrbe na tom području. U iduće tri godine, rekao je, planira se uložiti više od 200 milijuna kuna.

Užim područjem Splita i na dno Kaštelanskog zaljeva položeno je više od 10 kilometara novoga visokonaponskog kabela, a izgrađena je i nova kabelska mreža. Osim polaganja kabela u zemlju, čime je omogućeno skidanje dosadašnjih zračnih kabela i oslobađanje vrijednog zemljišta uz prometnice, izgrađena je i nova, snažnija glavna trafostanica "Dobri" u gradskom središtu te su rekonstruirane još tri trafostanice na trasi iz smjera Kaštela i Vrborana.

Premijer Sanader istaknuo je kako je ovo, nakon rekonekcijske stanice u Ernestinovu, te otvaranja trafostanice Dunat na Krku u okviru Programa Rijeka, treći veliki projekt HEP-a kojemu je nazočio kao predsjednik Vlade u protekle tri godine.

Riječ je o velikoj i značajnoj investiciji, kazao je Sanader, pohvalivši rad ove uprave HEP-a koja, ocijenio je, ubrzano rješava hrvatske elektroenergetske probleme, bez čega, kao ni bez razvitka ostale infrastrukture, Hrvatska ne može držati korak s ostatkom Europe.

Najavio je i velike investicije u poboljšanje vodoopskrbe u Slavoniji i u zadarskom zaleđu, te poručio kako izgradnja autocesta ide dalje. Gradit će se i most kopno - Pelješac nakon što su usuglašena prava jedne i druge države: Hrvatske da poveže svoj teritorij, a Bosne i Hercegovine da ima nesmetan pomorski pristup.

Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić i župan splitsko - dalmatinski Ante Sanader istaknuli su kako je izgradnja infrastrukture temelj za daljnji gospodarski razvoj Splita i njemu gravitirajućeg područja.



Pisane vijesti