Predsjednik Vlade razgovarao s glavnom haškom tužiteljicom

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u četvrtak u Zagrebu kako će Vijeće sigurnosti UN-a izvijestiti da se Hrvatska s Akcijskom planom potpuno opredijelila da nađe i uhiti generala Antu Gotovinu te izrazila očekivanje da će to i učiniti, ali i dodala kako je još prerano reći da postoji puna suradnje s Haškim sudom (ICTY).

Prenosimo s Hine:

DEL PONTE POZDRAVILA AKCIJSKI PLAN, PRERANO ZA OCJENU O PUNOJ SURADNJI

ZAGREB,2. lipnja(Hina) - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u četvrtak u Zagrebu kako će Vijeće sigurnosti UN-a izvijestiti da se Hrvatska s Akcijskom planom potpuno opredijelila da nađe i uhiti generala Antu Gotovinu te izrazila očekivanje da će to i učiniti, ali i dodala kako je još prerano reći da postoji puna suradnje s Haškim sudom (ICTY).

"Mislim da je s Akcijskim planom Hrvatska potpuno opredijeljena da locira i uhiti Gotovinu ili da dokaže da je učinila sve što može da locira Gotovinu. To je ono što ćemo obznaniti Vijeću sigurnosti u ponedjeljak 13. lipnja", izjavila je Del Ponte nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom i suradnicima u Zagrebu.

Kazala je kako je ostalo još nekoliko dana do izvješća pa su mogući i drugi rezultati, koje će objasniti Vijeću sigurnosti te dodala kako će izviješće "u mnogo slučajeva biti pozitivno".

"U pisanom izvješću, za koje mislim da će javno biti objavljeno sutra, govorimo o dobroj suradnji s Hrvatskom i o pitanju Gotovine", rekla je Del Ponte.

Na pitanje hoće li u izviješću konstatirati da postoji puna suradnja RH-ICTY, kazala je kako je za to prerano, ali je Hrvatska na dobrom putu da je ostvari.

"Ako se Akcijski plan bude primjenjivao kao do sada doći ćemo do tog rezultata, ali za sada je prerano za ocjenu o postojanju pune suradnje", ustvrdila je.

Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo sastankom rekavši kako je on pokazao "da se hrvatskoj Vladi vjeruje da je spremna i odlučna riješiti slučaj Gotovina i u cijelosti implementirati Akcijski plan", čija će se provedba nastaviti s jednakom odlučnošću.

Del Ponte je istaknula kako i ona i premijer Sanader nastoje da se Gotovina pojavi pred Haškim sudom.

"Sigurna sam da Vlada sada uistinu želi postupati tako da Gotovina bude prebačen u Haag. U tome želim uspjeh i sebi i premijeru", rekla je glavna haška tužiteljica i dodala kako puna suradnja postoji kada je riječ o zahtjevima za svjedoke i dokumente.

Govoreći o tome kako u Tužiteljstvu pozorno prate primjenu Akcijskog plana, izrazila je zahvalnost za "sudske i istražne aktivnosti koje su poduzete i koje će se poduzimati ubuduće da se locira Gotovina". Naglasila da je prebacivanje odbjeglog generala u Haag posljednje otvoreno pitanje koje ima sa Zagrebom.

Del Ponte je najavila mogućnost da izviješće o suradnji s Hrvatskom uputi i ministrima vanjskih poslova EU, ako je oni to zamole.

Ocjena o postojanju pune suradnje uvjet je za početak pristupnih pregovora s Unijom.

Kazavši kako je tužiteljica informirana o svemu što je učinjeno u sklopu Akcijskog plana od njegova predstavljanja 26. travnja dio danas, hrvatski premijer je izrazio očekivanje da će "napori hrvatske vlade biti pozitivno vrednovani od tužiteljice, međunarodne zajednice, EU-a i UN-a".

Potvrdio je da je Vlada primila informaciju od talijanske obavještajne službe o nedavnom incidentu s pronalaskom torbe s novinskim člancima o Gotovini i odjećom na jugu Italije.

"Dobili smo informaciju od talijanske obavještajne službe da se slučaj istražuje i da ga vodi istražni sudac. U ovom trenutku naše zemlje surađuju. Sve informacije koje smo dobili od talijanske strane proslijedili smo gospođi Del Ponte. Nažalost ne mogu ih reći javno jer smo zamoljeni od talijanske da o tome ne govorimo u interesu istrage dok se ona ne završi", kazao je Sanader.

Navodeći da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izvijestio njega i Haški sud o autentičnosti "Brijunskih transkripata", premijer je poručio da "general Gotovina, ma gdje bio, ne može graditi svoju obranu ili bijeg na činjenici da je riječ o falsifikatu".

"Svi oni koji su na tome gradili mogući otpor prema Haagu i obranu Gotovine, danas se moraju suočiti s time da su transkripti autentični", kazao je Sanader.

Na pitanje je li bilo govora o proširenju optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, Sanader je istaknuo kako je "Del Ponte ponovila da je legitimnost operacije Oluja neupitna, što je najvažnije" dok će se ostalo utvrđivati pred sudom.

Na sastanku su hrvatske strane sudjelovali i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, koordinator akcijskog plava Hidajet Bišćević dravni tajnik MVP-a i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Nakon sastanka i konferencije za novinare hašku tužiteljicu je na večeri primio predsjednik Republike Stjepan Mesić. Posjet regiji započet danas u Beogradu, a nastavljen u Zagrebu, Del Ponte će u petak završiti razgovorima o suradnji s ICTY-em u Sarajevu.



Pisane vijesti