Predsjednik Vlade: Realno govoriti o članstvu Hrvatske u EU do 2009.

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u razgovoru za Vjesnik od četvrtka da je "realno govoriti" o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji do 2009. godine, nakon što čelnici EU-a uklone institucionalne prepreke proširenju Unije.

ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u razgovoru za Vjesnik od četvrtka da je "realno govoriti" o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji do 2009. godine, nakon što čelnici EU-a uklone institucionalne prepreke proširenju Unije.

"Mislim da stvari stoje vrlo dobro ... ohrabrujuće je da je dogovor među liderima EU-a da svi pregovori oko ustava, sve institucionalne barijere (proširenju) moraju biti uklonjene do 2008.", rekao je Sanader odgovarajući na pitanje o realnim rokovima za ulazak Hrvatske u EU.

Hrvatski premijer je rekao da pitanja prihvaćanja europskog ustava i hrvatskih pregovora s EU-om nisu povezana, ali da će ta "dva posla koja se odvijaju paralelno i ne isključuju jedan drugog", biti dovršena za dvije godine.

"Koincidirat će činjenica da će Europa završiti pitanja oko ustava u isto vrijeme kada će Hrvatska završiti pregovore, a to će biti 2008.", rekao je Sanader za Vjesnik.

Na pitanje što će se dogoditi ako do tada ne budu postignut dogovor o europskom ustavu, Sanader je kazao da u "Europskom parlamentu postoji skupina koja radi na tome da se po postojećoj legislativi EU-a nađe načina za Hrvatsku za njezino članstvo".

"Mislim da je realno govoriti o članstvu 2009. godine. Igra tu ulogu i da svih 27 zemalja treba ratificirati ugovor s Hrvatskom, da mi moramo provesti referendum. Hoćemo li to sve stići u godinu dana od završetka pregovora je drugo pitanje, ali realno 2009. ne bi trebala biti nemoguća", zaključio je hrvatski premijer.

U intervjuu koji je dao nakon sastanka s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u Washingtonu, Sanader je naglasio da Busheva najava da bi Hrvatska do 2008. mogla biti dio NATO-a definitivno otklanja dvojbe o ulasku RH u NATO i EU.

"Logično je da NATO i EU rade zajedno, da SAD i Europa rade zajedno. Dosad se pokazalo da su sve zemlje Europske unije prije ušle u NATO. Najava predsjednika Busha za 2008. je nešto što definitivno otklanja svaku dvojbu hoće li Hrvatska ući u NATO i Europsku uniju", rekao je Sanader za Vjesnik.



Pisane vijesti