Predsjednik Vlade: referendum za ulazak u EU, bez referenduma za NATO

ZAGREB, 21. siječnja 2008. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je večeras u "Temi dana" Nove TV kako i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i on imaju isto gledište o tome da nema potrebe provesti referendumom o ulasku Hrvatske u NATO.

Odgovarajući na novinarsko pitanje inzistira li predsjednik Mesić, s kojim se sastao jutros, na referendumu za NATO, premijer Sanader istaknuo je kako Ustav jasno kaže da nema potrebe za referendumom kada je riječ o NATO-u,

No, istaknuo je kako za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju treba provesti referendum, jer u tom slučaju (ulaska) Hrvatska na EU prenosi dio svoga suvereniteta.

Na upit ima li rast potpore hrvatskih građana ulasku u NATO veze s neugodnim susjedstvom, premijer Sanader je odgovorio potvrdno, dodavši da se svi sjećaju što je bilo 90-tih godina, kada je izvršena oružana agresija na Hrvatsku.

Ako srpski radikali još uvijek u svojoj službenoj politici imaju ideju "velike Srbije" onda definitivno da takav razvoj događaja u Srbiji percipiraju naši građani, dodao je.

Premijer Sanader je također izvijestio kako još nije dobio izvještaj (Vojnoobavještajne agencije) o božićnom lovu u kojem je, protivno uvjetima privremene slobode bio i haški optuženik general Mladen Markač. No, dodao je da možda stigne večeras.

Na novinarski upit bi li šef VOA-e Gordan Čačić propust trebao platiti smjenom, Sanader je rekao da smjena nije nužna.

"Smjena nije nužna ali treba pričekati, i ako se pokaže da je bilo propusta onda treba računati i sa smjenom", rekao je Sanader.

Premijer je nadalje ocijenio kako Hrvatska nije u teškoj financijskoj situaciji, već da to kažu oni koji ne poznaju dobro situaciju u drugim europskim i u vodećim svjetskim zemljama.

"Treba samo vidjeti kakva je financijska situacija javnih financija SAD-a, Njemačke, naših prijatelja u susjedstvu, pa će se vidjeti da nije ništa bolje nego u Hrvatskoj", rekao je Sanader.

Upitan bi li hrvatskom nogometnom izborniku Slavenu Biliću - da je u mogućnosti - povisio plaću, premijer je naglasio kako bi i Biliću i svima koji stvaraju europske prvake (i Lini Červaru, Ratku Rudiću i sl.) povisio plaću.



Pisane vijesti