Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Sanader s kardinalom Puljićem

Predsjednik Vlade Ivo Sanader primio je danas u Banskim dvorima vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

ZAGREB, 4. listopada 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader primio je danas u Banskim dvorima vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Nakon sastanka premijer Sanader je novinarima izjavio da je sastanak s kardinalom dogovoren prije izbora u BiH, prije mjesec dana, da ne bi bilo nekakvih spekulacija da je sastanak vezan uz rezultate izbora. Naravno, dodao je premijer, da nismo ni htjeli, ni smjeli izbjeći temu o rezultatima bosansko-hercegovačkih izbora.

Razgovarali smo o daljnjoj suradnji između Hrvatske i BiH, o projektima koje hrvatska Vlada pomaže, a koje ćemo i dalje nastaviti i povećati. Rekao je da su razgovarali i o načinu kako sačuvati ravnopravnost, suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH.

"Sadašnji rezultati u BiH pokazali su i razjedinjenost među političkim strankama", ustvrdio Sanader te dodao kako je u ime hrvatske Vlade više puta govorio da se hrvatske stranke u BiH objedine oko vlastitih interesa, da se dogovore koji su to interesi hrvatskog naroda u BiH i da na takav način dizajniraju svoj nastup na izborima. To bi im, kako je dodao premijer, pomoglo u očuvanju interesa hrvatskoga naroda u BiH, a prije svega u očuvanju njegove ravnopravnosti, konstitutivnosti i suverenosti.

Kardinal Puljić i premijer Sanader razgovarali su i o budućnosti onih institucija koje karakteriziraju i definiraju hrvatski nacionalni identitet, a to su kulturne, sveučilišne i druge institucije, jer pitanje jezika, televizije i kulture općenito i jest pitanje nacionalnog identiteta.

"Po kulturi smo se kroz stoljeća očuvali i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Sanader. Dodao je da kao predsjednik Vlade ističe da i dalje želi nastaviti dobre i prijateljske odnose s BiH, susjednom i prijateljskom zemljom, te se zauzimati za punu suverenost i cjelovitost BiH i to na putu prema EU, transatlantskim integracijama što je politička želja svih njezinih naroda i građana.

"Nastavit ćemo dobre i prijateljske odnose, službene odnose između Zagreba i Sarajeva, a i po ustavnoj obvezi Hrvatska se kao supotpisnica Daytonskog sporazuma mora skrbiti za Hrvate u BiH", rekao je, izrazivši žaljenje što hrvatske stranke i njihovi vođe u BiH u trenutku izbora nisu bili na visini svojih zadaća. Dodao je da još nije kasno da se dogovore kako će zajednički nastupati u institucijama u koje su izabrani.

Kardinal Puljić je izjavio da je zadovoljan stajalištem hrvatske Vlade prema BiH i prema hrvatskom narodu u toj zemlji.

Ponovio je da su se dotaknuli i pitanja izbora te je izrazio žaljenje što su Daytonski sporazum i zakoni omogućili još jednu nepravdu prema hrvatskom narodu.

Zahvalio je hrvatskoj Vladi za svu dosadašnju pomoć i potporu u ostanku i povratku hrvatskog naroda te premijeru Sanaderu što je najavio da će se ta pomoć i pojačati.

Raduje me dosadašnja suradnja i nakon ovoga mogu reći da hrvatski narod u BiH "nije repa bez korijena", ustvrdio je kardinal Puljić.

Hrvatski narod želi ostati u BiH i biti ravnopravan, istaknuo je Puljić, rekavši kako mu je draga premijerova izjava da hrvatska Vlada podržava državu BiH i u njoj hrvatski narod kao ravnopravan i konstitutivan.

To je, dodao je kardinal, želja i Katoličke crkve u BiH, a vjerujemo da će i međunarodna zajednica to razumijeti i ozbiljnije se pozabaviti time da hrvatski narod i postigne tu ravnopravnost.

Na upit je li za njega Željko Komšić predstavnik Hrvata u BiH, kardinal je rekao da ne bi govorio u tom smislu, jer Komšića je izabrala jedna stranka. Njega nije birao narod, nego stranka i kako će on proći, to treba vidjeti u budućnosti, dodao je.

"Ne bih htio biti sudac, on je zakonito izabran, ali po zakonu koji je nepravedan prema hrvatskom narodu", izjavio je kardinal Puljić.

Komentirajući Komšićev slučaj, premijer Sanader je kazao da se službeni Zagreb ne će miješati u izbore u BiH, jer to nije sukladno europskim demokratskim standardima.



Pisane vijesti