Predsjednik Vlade Republike Hrvatske s predsjednikom Vlade Slobodne države Bavarske

Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik bavarske vlade Edmund Stoiber potvrdili su u utorak u Zagrebu da su odnosi između Hrvatske i Bavarske vrlo dobri, a razgovarali su i o hrvatskom približavanju Europskoj uniji kao i najvećoj krizi u Uniji nakon odbacivanja Ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

Prenosimo s Hine:

SANADER I STOIBER: ODNOSI IZMEĐU HRVATSKE I BAVARSKE VRLO DOBRI

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik bavarske vlade Edmund Stoiber potvrdili su u utorak u Zagrebu da su odnosi između Hrvatske i Bavarske vrlo dobri, a razgovarali su i o hrvatskom približavanju Europskoj uniji kao i najvećoj krizi u Uniji nakon odbacivanja Ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

Sanader je izrazio zahvalnost na potpori Bavarske koju Hrvatska uživa od svog osamostaljenja do danas kada je na putu prema EU.

"Očekujemo pozitivne pomake i skori početak pregovora s EU i znam da imamo u Njemačkoj, u Bavarskoj, potporu za taj početak", rekao je Sanader u izjavi za novinare nakon susreta.

"Uvjereni smo da će i EU i Hrvatska profitirati zajednički, obostrano i međusobno, od ulaska Hrvatske (u EU) kad se ispune svi uvjeti i kad pregovori završe. Mi smo spremni za pregovore, formiran je pregovarački tim u Hrvatskoj, Europska komisija je usvojila pregovarački okvir i čeka se samo političko zeleno svjetlo za početak pregovora", istaknuo je Sanader.

Kako je dalje rekao, 'Ne' izrečeno na referendumu o europskom Ustavu u Francuskoj i Nizozemskoj svakako će potaknuti razne rasprave u EU i treba raditi na rješavanju dosad najveće krize koja je pogodila Uniju.

Stoiber je rekao da se EU trenutačno nalazi u "vrlo velikoj krizi", a 'Ne' na referendumima samo je odraz te krize koja je između ostalog prouzročena primanjem novih članica. Ta je kriza trenutačna i bit će riješena, ustvrdio je on. Prema njegovim riječima, kriza u pogledu proširenja EU-a djelomično je izazvana i zbog planiranje pregovora o članstvu s Turskom, rekao je Stoiber.

Govoreći o EU i uvjetu za otvaranje pregovora, a to je potpuna suradnja s Haškim sudom, Sanader je podsjetio da je Akcijski plan hrvatske Vlade za lociranje odbjeglog generala Ante Gotovine ocijenjen dobrim kao i njegova provedba. Također je rekao da Hrvatska očekuje da će i "danas u pismu koje (glavna tužiteljica ICTY-a Carla) Del Ponte šalje u Luksemburg, ministru vanjskih poslova Jeanu Asselbornu, to biti na taj način evidentirano".

Prema riječima bavarskog premijera, ako RH ispuni preostali uvjet, a to je potpuna suradnja s Haškim sudom ništa joj neće stajati na putu početka pregovora.

Stoiber je izjavio da se dobri politički odnosi između Bavarske i Hrvatske nadograđuju gospodarskom suradnjom. Trgovačka razmjena sada iznosi već više od pola milijarde eura i ona se gotovo udvostručila proteklih godina, istaknuo je.

Također je rekao da postoje daljnje mogućnosti suradnje ne samo u prometnoj infrastrukturi nego i u ekologiji.

Sanader je rekao da je Bavarska jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj te da je premijer Stoiber zajedno sa svojim kabinetom uvijek davao punu potporu i poticaj bavarskim tvrtkama da ulažu u RH. Bavarsko-hrvatska mješovita komisija postoji već više od 30 godina i ni u jednom razdoblju nijeprestala djelovati, istaknuo je.

U sklopu Stoiberova posjeta upriličena je prezentacija u hotelu The Regent Esplanade pod naslovom "Slobodna država Bavarska kao gospodarska i nogometna lokacija" na kojoj je bavarski premijer predstavio bavarsko gospodarstvo i svjetsko nogometno prvenstvo koje će se 2006. održati u Njemačkoj.



Pisane vijesti