Predsjednik Vlade u posjetu Misiji OESS-a

Pravi put za Hrvatsku predstavljaju pomirenje, suradnja s Haškim tribunalom, povratak izbjeglica i povrat imovine te približavanje EU-u i NATO-u, što želimo i zaslužujemo, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader prilikom posjeta sjedištu Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

ZAGREB, 7. lipnja 2005. (Hina) - Pravi put za Hrvatsku predstavljaju pomirenje, suradnja s Haškim tribunalom, povratak izbjeglica i povrat imovine te približavanje EU-u i NATO-u, što želimo i zaslužujemo, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader prilikom posjeta sjedištu Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Hrvatski premijer Ivo Sanader posjetio je u utorak sjedište misije OESS-a na poziv njenog šefa Jorgea Fuentesa Monzonisa Vilallonga.

"Normaliziranje odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom je ključ stabilizacije regije", rekao je Sanader, podsjetivši kako je on bio u posjetu SiCG, te dodavši da se priprema i posjet srbijanskog premijera Vojislava Koštunice.

Osvrnuvši se na dva nedavna događaja u Srbiji - osnivanje vlade tzv. Republike Srpske Krajine u progonstvu te na okupljanje četnika na Ravnoj gori - Sanader je rekao kako je u razgovoru s Koštunicom upozorio da to nije dobro za Srbiju.

Unatoč tome moramo nastaviti s normalizacijom i pomirenjem jer je to važno za cijelu regiju i za nas, naglasio je Sanader.

Hrvatski je premijer istaknuo kako je važna i suradnja sa Sudom u Den Haagu. "Čak i ako se branite, ratni zločini mogu biti počinjeni", rekao je Sanader.

"Svatko tko je počinio zločin, treba mu biti suđeno, to je u skladu s ratnim pravom", kazao je on, dodavši kako za njega nema razlike između generala Mladena Markača, Ivana Čermaka, Milivoj Petkovića i Ante Gotovine.

Smatramo dobrim znakom da je ICTY pristao prebaciti neka suđenja u Hrvatsku jer to dokazuje da je Hrvatska u Den Haagu primjećena kao pouzdan partner, istaknuo je hrvatski premijer.

Hrvatski je premijer naglasio još jednu stvar koja je po njemu jednako važna kao i normaliziranje odnosa sa SiCG.

Istaknuo je važnost normalizacije odnosa s Bosnom i Hercegovinom s kojom Hrvatska dijeli najdulju granicu i gdje su Hrvati najmanja etnička skupina. "Važno da Hrvati u BiH budu jednakopravni narod s ostala dva", naglasio je Sanader.

Govoreći o problemu povratka izbjeglica i imovine, Sanader se osvrnuo na dokument Sarajevska deklaracija gdje je Hrvatska vrlo aktivna.

Iako je priznao da su ciljevi Sarajevske deklaracije vrlo ambiciozni - povratak imovine i povratak svih izbjeglica do kraja 2006. godine - Sanader je rekao da Hrvatska čini sve što je u njenoj moći da ostvari taj cilj.

"Hrvatska je naprednija od ostalih zemalja, nismo čekali Sarajevsku deklaraciju ili neki sličan sastanak da to napravimo", rekao je Sanader.

Sanader je na kraju pozvao OESS da pomogne u stvaranju novih radnih mjesta i to prije svega na područjima posebne državne skrbi.

Hrvatska je vlada pokušala učiniti sve što je u njenoj moći, ali to nije bilo dovoljno i zato poziva OESS da učini što može da u Hrvatsku dovede više "greenfield investicija" jer bi to pomoglo u rješavanju očajne situacije u tim regija i bržoj izgradnji povjerenja, dodao je Sanader.

Šef misije OESS-a u Hrvatskoj je izjavio da je ovo prvi put da hrvatski premijer posjećuje misiju OESS-a, ali i prvi put u povijesti te organizacije da njeno sjedište posjećuje premijer zemlje domaćina.

Fuentes je izjavio da je OESS boraveći u Hrvatskoj pokazao dobru volju da joj pomogne na njenom putu i kako bi mogao svjedočiti o njenoj dobroj volji da provodi reforme i sve što je potrebno.

OESS želi olakšati put Hrvatske u EU te se nada da će uskoro postati članica, rekao je Fuentes dodavši i da je namjera organizacije da uskoro ode iz Hrvatske.

Fuentes je također hrvatskom premijeru kojem je u srijedu rođendan poklonio tom prigodom knjigu.



Pisane vijesti