Predsjednik Vlade RH: Bush u potpunosti podupire Hrvatsku u NATO-u

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_rh_bush_u_potpunosti_podupire_hrvatsku_u_nato_u.jpg

"Nakon sastanka s Bushom još smo jedan korak bliže NATO-u 2008.", zaključio je predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader .

TIRANA, 10. lipnja 2007. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush u potpunosti podupire članstvo Hrvatske u NATO savezu čim ispuni sve kriterije, a mi smo uvjereni da ćemo ih ispuniti do sljedećeg summita Saveza u travnju u Bukureštu 2008., izjavio je u nedjelju u Tirani hrvatski premijer Ivo Sanader.

Predsjednik hrvatske Vlade je prethodno, zajedno s albanskim i makedonskim premijerima Salijem Berishom i Nikolom Gruevskim, razgovarao s američkim predsjednikom.

"NATO nam je na horizontu. Hrvatska je najveći dio posla završila i uvjeren sam da ćemo uspješno provesti reforme do kraja", rekao je Sanader.

Potvrdio je da punu američku potporu za NATO imaju sve tri zemlje Jadranske povelje (Hrvatska, Makedonija, Albanija) te da će se, iako se o članstvu odluka donosi na temelju individualnih postignuća, "najvjerojatnije donijeti politička odluka da sve tri zemlje zajednički uđu u NATO".

"Nakon sastanka s Bushom još smo jedan korak bliže NATO-u 2008.", zaključio je Sanader koji sastanak u Tirani iskoristio kako bi pozvao Busha da posjeti Hrvatsku.

Također je podsjetio svoj na uspješan posjet sjedištu Sjevernoatlantskog u Bruxellesu u srijedu gdje je Hrvatska dobila priznanje i jasne signale da je na pravom putu, te naglasio da se stoga ovaj tjedan može nazvati "tjednom NATO-a za Hrvatsku".

Albanski premijer Sali Berisha je nakon sastanka kazao da je Bush napustio Tiranu uz riječi "ohrabrenja i potpore za sve tri zemlje u svezi sa pozivnicama za ulazak u NATO koje bi mogle biti uručene u Bukureštu" sljedećeg proljeća.

"Možemo zaključiti da u Bijeloj kući imamo velikog zagovornika...dobra je to vijest za zemlje Jadranske povelje", kazao je Berisha.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je ocijenio da je susret s Bushom "daljnji poticaj za završetak procesa provedbe zadanih reformi". "Možemo računati na pomoć američkog predsjednika", naglasio je Gruevski na tiskovnoj konferenciji trojice premijera nakon radnog ručka održanog u jednoj od vila bivšeg komunističkog diktatora Envera Hoxhe.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o statusu Kosova, Sanader je ponovio da "Hrvatska u potpunosti podupire Ahtisaarijev plan".

"Nadamo se da će SAD i EU naći zajedničko stajalište. Euroatlantsko partnerstvo je tu vrlo važno", kazao je Sanader i dodao da na tom pitanju treba pronaći i zajednički jezik s Rusijom.

Potvrdio je da Vlada o tom pitanju Kosova razgovara s EU i istaknuo da je Hrvatskoj "stalo da EU razvija zajedničku vanjsku politiku kako bi i sama bila njezin dio".

Berisha je naglasio kako "ih je Bush uvjerio u njegovu potpunu potporu nezavisnosti Kosova kao jedinog rješenja".

"Svjestan je posljedica do kojih bi došlo prolongiranjem donošenja odluke o Kosovu", dodao je albanski premijer.

"Jedna je stvar sigurna. Kosovsko vodstvo ne treba jednostrano donijeti odluku. Svjedoci smo da Bush ima jasan i nedvosmislen koncept riješavanja kosovskog problema", zaključio je Berisha.



Pisane vijesti