Predsjednik Vlade RH dr. sc. Sanader na proslavi 130. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice

Svečanim mimohodom kroz centar grada te pokaznom vježbom na središnjem zagrebačkom trgu danas je obilježena 130. godišnjica organiziranog vatrogastva u Hrvatskoj.

ZAGREB, 4. lipnja 2006. (Hina) - Svečanim mimohodom kroz centar grada te pokaznom vježbom na središnjem zagrebačkom trgu danas je obilježena 130. godišnjica organiziranog vatrogastva u Hrvatskoj.

Oko 1500 predstavnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi iz svih dijelova Hrvatske do središnjeg su gradskog trga krenuli iz sjedišta Javne vatrogasne postrojbe u Savskoj ulici.

U pozdravnom govoru premijer Sanader podsjetio je na važnost i plemenitost njihova posla te dugogodišnju tradiciju organiziranog vatrogastva u Hrvatskoj.

Prisjetio se i više od 220 vatrogasaca stradalih u Domovinskom ratu, uglavnom u redovima Hrvatske vojske, ali i na vatrogasnim zadacima u ratnim područjima.

Uvjeren sam da će vatrogasci svoj posao dobro odraditi i u predstojećoj turističkoj sezoni te da će sustav dobro funkcionirati, kazao je premijer.

Podsjetio je da je Vladinim programom modernizacije vatrogasnog voznog parka, donesenim 2003. do sada nabavljeno više od 90 novih vatrogasnih vozila, dok bi do kraja 2009. Hrvatska vatrogasna zajednica trebala imati ukupno 210 novih vozila.

Ove je godine iz proračuna za vatrogastvo izdvojeno više od 100 milijuna kuna, a ako se tome pridoda i novac uplaćen preko MUP-a vatrogasci su dobili oko 500 milijuna kuna, rekao je Sanader.

Vatrogasce u svečanim odorama postrojene na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića pozdravili su predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i čelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Marijan Mlinarić. Obećali su da će se u Zagrebu u dogledno vrijeme izgraditi dom vatrogasne zajednice, čime bi krovna udruga hrvatskog vatrogastva po prvi puta dobila svoju zgradu.

Pokaznom je vježbom demonstrirano gašenje vatre i spašavanje ozlijeđenih, a svečanosti su nazočili i predstavnici vatrogasnih zajednica drugih zemalja.



Pisane vijesti