Predsjednik Vlade RH dr. sc. Sanader s predsjednicima parlamentarnih stranaka

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je danas da je trenutačno stanje u vezi s početkom pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji možda najozbiljnije do sada, premda se slično stanje ponavljalo prije svake važne odluke.

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je danas da je trenutačno stanje u vezi s početkom pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji možda najozbiljnije do sada, premda se slično stanje ponavljalo prije svake važne odluke.

Hrvatska u koordiniranoj diplomatskoj akciji čini sve i vjerujem da ćemo partnerima, prijateljima i svima u Europskoj uniji dokazati vjerodostojnost i ispuniti obveze, istaknula je ministrica Grabar-Kitarović, nakon današnjeg sastanka predsjednik Vlade dr. sc. Ive Sanadera s čelnicima parlamentarnih stranaka.

Dodala je da ih je premijer Sanader izvijestio o naporima koje Hrvatska čini na ispunjavanju kriterija suradnje s Haaškim tribunalom.

Na opaske iz Europske unije da o početku pregovora ne treba širiti lažni optimizam, Grabar-Kitarović je, odgovarajući na novinarsko pitanje rekla, da Hrvatska nastavlja s pregovorima, jer nitko nije rekao da (17. ožujka) neće početi. Najavila je da će premijer Sanader ovih dana uputiti pismo europskim čelnicima i prijateljima te da će to učiniti i oporbeni lideri, kako bi izvijestili svoje partnere o naporima koje čini Hrvatska radi ispunjavanja kriterija suradnje s Haaškim tribunalom.

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader na današnjem je sastanku čelnike parlamentarnih stranaka izvijestio o aktivnostima hrvatske diplomacije i oporbene lidere zamolio da također pridonesu rješenju toga nacionalnog pitanja.

Ministrica Grabar-Kitarović izvijestila je kako se na današnjem sastanku trebalo raspravljati i o imenima članova pregovarčkih timova, no da je to odgođeno jer na sastanku, zbog bolesti nije bio nazočan predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, a zbog spriječenosti, predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

Sljedeći sastanak dogovoren je za srijedu.

Govoreći o kandidatima za pregovarače, ministrica je rekla da ima više kandidata, da je Vlada predložila svoje, a oporbene stranke svoje. Najavila je da će njihova imena biti objavljena kad se postigne politički dogovor. Politička pripadnost ili nepripadnost neće biti zapreka ili prednost pri imenovanjima, navela je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekla je da nema informacija o mogućem dolasku još jedne optužnice iz Haaškog suda.



Pisane vijesti