Predsjednik Vlade RH dr. sc. Sanader s predsjednikom Vlade Republike Malte Gonzijem

Hrvatskoj su iznimno važna iskustva u pregovorima o ribarstvu s Europskom unijom i ona u tome očekuje pomoć Malte koja od samog početka podupire hrvatski put u EU, kazao je u petak u Zagrebu premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare sa svojim kolegom Lawrenceom Gonzijem.

SANADER: HRVATSKOJ VAŽNO ISKUSTVO MALTE U PREGOVORIMA O RIBARSTVU S EU-OM

ZAGREB, 25. kolovoza 2006. (Hina) - Hrvatskoj su iznimno važna iskustva u pregovorima o ribarstvu s Europskom unijom i ona u tome očekuje pomoć Malte koja od samog početka podupire hrvatski put u EU, kazao je u petak u Zagrebu premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare sa svojim kolegom Lawrenceom Gonzijem.

Premijer Gonzi pojasnio je da je cilj njegova uzvratnog posjeta "ponoviti potporu Malte Hrvatskoj u procesu pristupanja Europske unije".

"Iskustva Malte prije svega u pregovorima oko ribarstva ... su nam iznimno važna", kazao je Sanader koji je malteškog premijera zamolio da Hrvatskoj dade punu potporu kada dođu na red pregovori o tom pitanju.

Sanader se nada da će Hrvatsku posjetiti i povjerenik Europske komisije za ribarstvo, Maltežanin Joe Borg, kako bi pomogao u tim pregovorima koji su za Hrvatsku "možda jedna od najvažnijih tema".

Malta spada među one zemlje koje a priori daju potporu Hrvatskoj i njezinim ambicijama da uskoro završi pregovore i uđe u Europsku unije, rekao je Sanader.

remijer Gonzi je pak naglasio da njegova zemlje želi "ponuditi cjelokupno iskustvo (...,) kako u pregovorima za članstvo tako i iskustvo članstva" početo 2004.

S nekih 400.000 stanovnika na 4.500 km2 Malta je danas najmanja članica Europske unije.

"No iskustva u protekle dvije godine pokazala su (...) da se glas male zemlje unutar EU čuje i da ima veliku težinu u Uniji", rekao je Gonzi.

Odnosi dviju zemalja su "sjajni" no gospodarska razmjena od 116 milijuna dolara mogla bi biti i veća, kazao je Sanader dodavši da se prigoda za inicijative u tom smislu pruža u listopadu za posjeta malteškog predsjednika Eddieja Fenecha Adamija Hrvatskoj kada bi s njime moglo stići i gospodarsko izaslanstvo Malte.

Hrvatska nudi Malti ponajprije riječku luku kao polaznu luku za srednju Europu, kazao je Sanader.

Malteški bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika iznosio je 13,260 USD u 2004.



Pisane vijesti