Predsjednik Vlade RH Sanader s predsjednikom Vlade Kraljevine Danske Rasmussenom

Danska u potpunosti podupire ulazak Hrvatske u članstvo EU-a i NATO-a i veseli se da će pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu danski premijer Anders Fogh Rasmussen nakon susreta sa svojim domaćinom, predsjednikom Vlade RH Ivom Sanaderom.

RASMUSSEN: VESELIM SE DA ĆEMO POZDRAVITI RH KAO 28. ČLANICU EU-A

ZAGREB, 4. rujna 2006. (Hina) - Danska u potpunosti podupire ulazak Hrvatske u članstvo EU-a i NATO-a i veseli se da će pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu danski premijer Anders Fogh Rasmussen nakon susreta sa svojim domaćinom, predsjednikom Vlade RH Ivom Sanaderom.

"Danska u potpunosti podupire ambicije Hrvatske da postane punopravnom članicom euro-atlantskih struktura, EU-a i NATO-a".

"Impresioniran sam napretkom koji je postigla Hrvatska u pripremama za članstvo u EU. Mi znamo da još dosta toga treba učiniti, ali sam uvjeren da postoji snažna politička volja u Hrvatskoj i doista se veselim što ćemo pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije", rekao je Rasmussen, koji od nedjelje boravi u Hrvatskoj, u izjavi za novinare.

Ovo je inače prvi službeni posjet jednog danskog premijera otkad je Hrvatska stekla neovisnost.

Rasmussen je također istaknuo da sve zemlje na jugoistoku Europe trebaju imati europsku perspektivu i da u tom kontekstu Hrvatska predstavlja dobar primjer na koji se trebaju ugledati, te da bi njezino članstvo u EU-u i NATO-u moglo biti vrijedan doprinos stabilizaciji ove regije.

Premijer Sanader kazao je novinarima da je Hrvatska zainteresirana za danska iskustva na putu prema euroatlantskim integracijama, a dobila je od nje i pretpristupnu pomoć, a radi se o programu razvoja administrativnih sposobnosti javnog sektora.

On je istaknuo da Hrvatska želi "učiniti snažnije korake" glede približavanja NATO-u te da u tom pogledu očekuje "jedan snažniji signal sa summita u Rigi i tu imamo potporu Danske".

Također je zahvalio premijeru Rasmussenu na tome što je Danska i službeno potvrdila da će podržati kandidaturu RH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2008.

Što se tiče bilateralnih odnosa, dvojica premijera su se složila da su oni jako dobri, kao i gospodarska suradnja. Rasmussen je izrazio zadovoljstvo zbog stalnog razvoja i poboljšavanja bilateralnih odnosa,
kao i nadu da će njegov posjet još više tome pridonijeti.


Osim toga je najavio da će u studenome organizirati Nordijske dane u Hrvatskoj, zajedno s drugim nordijskim zemljama, kako bi se olakšao daljnji razvoj trgovinskih odnosa.

Govoreći o jačanju turističke suradnje, Sanader je rekao da statistike pokazuju da je 39 posto više danskih turista posjetilo RH 2005. nego godinu dana ranije.

Hrvatska je zainteresirana i za danske investicije, a jedna takva velika greenfield investicija je ona danske tvrtke Rockwool koja je investirala 75 milijuna eura u Pićnu u Istri u tvornicu kamene vune, rekao je Sanader.



Pisane vijesti