Predsjednik Vlade RH susreo se s Hrvatima u Subotici

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u petak prigodom susreta s Hrvatima u Subotici očekivanje da će ovoj zajednici biti osigurana izravna zastupljenost u Skupštini Srbije za koju se neuspješno zalažu već godinama.

SUBOTICA, , 21. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u petak prigodom susreta s Hrvatima u Subotici očekivanje da će ovoj zajednici biti osigurana izravna zastupljenost u Skupštini Srbije za koju se neuspješno zalažu već godinama.

"Mislim da bi (u odnosu na postojeća rješenja) trebalo ići korak dalje. Imam povjerenja u predsjednika Vlade i države da će se to pitanje još kvalitetnije riješiti", izjavio je Sanader.

Dodao je kako je zadovoljan dosadašnjim tijekom razvoja međudržavnih odnosa, uključujući i "tretman manjina".

"Ova srbijanska vlada je učinila dosta na tom planu i mislim da idemo u dobrom smjeru", zaključio je Sanader u Hrvatskom kulturnom centru "Bunjevačko kolo" gdje je proveo sat vremena razgovarajući s okupljenim bačkim Hrvatima.

Ovom susretu prethodio je sastanak iza zatvorenih vrata s dijelom vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća i Predsjedništva Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u sjedištu subotičke lokalne samouprave u čijem vodstvu ima i političkih predstavnika hrvatske manjine.

Nakon sastanka koji je ocijenio povijesnim predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je izjavio kako poslije današnjeg Sanaderovog posjeta Srbiji postoje nagovještaji da će se otvorena pitanja statusa ove zajednice početi riješavati.

Osim za osiguravanje jednog zastupničkog mjesta u Skupštini Srbije DSHV se zalaže za razmjernu zastupljenost Hrvata u državnim institucijama, te prestanak državne potpore podvajanjima bačkih Hrvata na Bunjevce i Hrvate, podsjetio je ovom prigodom Kuntić.

Ivo Sanader prvi je hrvatski premijer koji je bio u posjetu hrvatskoj manjini u njihovu kulturnom, obrazovnom i političkom sjedištu u Subotici.

Prema posljednjem popisu u Subotici živi oko 16.000 Hrvata a u cijeloj Srbiji Hrvata je oko 76.000.



Pisane vijesti