Predsjednik Vlade: Ropova izjava o dogovaranju incidenata u Piranskom zaljevu "velika je glupost"

ZAGREB, 18. lipnja 2007. (Hina) - Izjava bivšeg slovenskog premijera Antona Ropa da je hrvatska Vlada sa slovenskom oporbom dogovarala incidente u Piranskom zaljevu velika je glupost, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader je, upitan za komentar izjave bivšeg slovenskog premijera Antona Ropa da je hrvatska Vlada "dogovarala incidente u Piranskom zaljevu" sa slovenskom oporbom i to neposredno prije slovenskih izbora, kazao da je čuo puno gluposti otkako se bavi politikom, no kako je ova jedna od najvećih.

Rop očigledno još nije prežalio svoj poraz na izborima 2004. godine u Sloveniji i izmišlja, a ova izjava je za "antologiju političke gluposti", kazao je Sanader na dodjeli gospodarske nagrade "Zlatne dionice" u Zagrebu.

Dodao je ipak da je "stvar ozbiljna" jer je "Rop je priznao da je kao tadašnji premijer prisluškivao strane državljane pa i stranog premijera".

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, najavio je Sanader, u ponedjeljak će poslati oštru prosvjednu notu Sloveniji sa zahtjevom da se sve istraži i otkrije tko je sve prisluškivan. Ako je istina da je prislušivan i hrvatski premijer, onda će se poduzeti odgovarajući koraci, rekao je Sanader.

U svakom slučaju na ovome nećemo stali, ali to da je hrvatska Vlada dogovarala s vođom (slovenske) oporbe incidente, to je zaista antologija političke gluposti, kazao je Sanader.

Rop je u nedjelju rekao kako je slovenska obavještajna služba 2004. prisluškivala telefonske razgovore hrvatskog premijera Ive Sanadera sa tadašnjim oporbenim čelnikom i sadašnjim premijerom Janezom Janšom radi incidenata u Piranskom zaljevu te da su Sanader i Janša dogovarali te incidente.

Rop je rekao da se je praćenjem razgovora utvrdilo da je postojao "dogovor" između "slovenske i hrvatske strane" u vezi incidenata.

"Hrvatska vlada davala je direktive kada da dođe do incidenta i to neposredno prije izbora. Janša i Sanader dogovarali su se kad će doći do incidenata u Piranskom zaljevu", ustvrdio je Rop u razgovoru za RTV Slovenija.



Pisane vijesti